10 от градовете с най-красивите коледни светлини по света

27
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от 10-те най на 26.12.2013

Какво е Коледа без коледния дух, създаван от украсените сгради, светлините, разноцветните лампички, елхите по магазините и заведенията. От началото на декември до януари градските пространства грейват, а хората се потопяват в зимната приказка на коледната магия. Коледа е празникът с най-пищна украса, а това, че предшества с няколко дни Нова година, го прави още по-цветен и светъл. За съжаление тази година, поради глобалната криза, се наблюдават мерки за икономии в разходите за градската коледна украса на много места по света. Въпреки това от National Geographic подбраха 10 от най-забележителните коледно украсени градски пейзажи. Ето ги и тях.

1. Виена, Австрия
Гирлянди от светлини и огромни осветени коледни декорации блестят над основните пътни артерии и по магазините в австрийската столица още от 26 ноември. А в допълнение на гигантските коледни украси са виртуозните концертите за празника, които се провеждат в двореца Шьонбрун.
2. Копенхаген, Дания
Увеселителният парк Триволи е може би най-известният и най-посещаваната туристическа забележителност в Копенхаген. Това е и мястото в Дания, което по Коледа си заслужава да се види. Японската пагода в градината – известен ресторант в близост до езерото, е сред многото сгради осветени от коледни светлини по това време на годината. Магията на празника, съчетан с красотата на парка се допълва от аромата на греяно вино, канела и ябълков пай. Коледното настроение в Копенхаген настъпва още на 11 ноември, а украсата остава до края на годината.
3. Брюксел, Белгия
По време на Plaisirs d’Hiver в Белгия, можете да наблюдавате осветените сгради, а прекрасната коледна музика събужда духовете в историческия площад Grand Place. Коледните базари в града пък предлагат топли гофрети и бонбони от 25 ноември до 11 януари.
4. Калауей Гардън, Джорджия
Осем милиона светлини блестят в горист пейзаж на този курортен комплекс, който тази година чества своята 20-годишна. Украсата, наречена „Фантазия в светлини“, може да се види от 18 ноември до 30 декември. Точно тук се пресъздава и магията на Бъдни вечер и сцената на самото Рождество Христово.
5. Меделин, Колумбия
Вторият по големина град в Колумбия е изпълнен с нов живот по празниците – фантастични светлини, гигантска украса и 3D коледни фигури плават по реката, а сергии с коледни лакомства допълват празничната атмосфера, която започва в началото на декември и продължава до средата на януари.
6. Гьотеборг, Швеция
Ароматът на печени бадеми и глог възвестява пристигането на Коледа на този очарователен речен град, осветен през целия сезон. Пет милиона светлини озаряват сградите и над 700 коледни елхи могат да бъдат видени на най-големият базар в скандинавските държави, който се провежда именно тук от 18 ноември. 3-километрова пътека от светлина пък води към пристанището и внася още повече топлина и романтика по празниците.
7. Хонконг, Китай
Върхът на коледните светлини е в Хонг Конг, където молове и небостъргачи се състезават в това, кой ще бъде по пъстро и пищно осветен. Коледно дърво от камъни Swarovski, Млечният път от светлини са само част от зашеметяващата украса. А празниците в Китай не могат да преминат без фойерверки.
8. Мадрид, Испания
Испанската столица е украсена с красиви светлини, които обаче не са отблъскващо бляскави и шикозни. Сцени на Рождество Христово пък могат да се видят из цял Мадрид. Кулминацията е на 5 януари, когато се провежда разкошен парад в навечерието на Богоявление.
9. Кобе, Япония
След земетресението през 1995 г. Италия дарява на пострадалия японски град Кобе хиляди ръчно рисувани лампички, които са вградени в сложна светлинна структура в готически стил. А традицията тази украса да се прави всяка година, продължава и до днес.
10. Сент Августин, Флорида
Коледните светлини в Сент Августин, Флорида, се запалват на 19 ноември и греят до 31 януари.
Коментари

коментар(а)

Подобни: градове, коледа