Знете ли какво представлява вкусният зеленчук Колраби

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Знаете ли какво представлява Колраби? Това е зеленчук и  е нещо средно между ряпа и зеле. Колраби или както се нарича още алабаш.

Това е двугодишно кореноплодно растение със сферичен, или цилиндричен корен и малки спираловидно разположени листа на дълги дръжки. Отглеждат се основно две разновидности – сферичен зелен и цилиндричен – виолетов.
В кулинарията като хранителен продукт се употребява само корена, който има приятен леко сладникав вкус, подобен на вкуса на стъблото на броколито, или на зелевия кочан. Употребява се както в сурово състояние със, или без подправки – за салати в смес с други зеленчуци, така и термично обработен – сварен, задушен или консенвиран. Колрабито е много богат на витамин С – колкото броколито.

Колрабито се отнася към студоустойчивите и бързо растящи растения. В зависимост от сорта вегетационният период се колебае от 60 до 100 дни. Изискванията му са подобни на главестото зеле и вирее на всички почвени типове. Може да се отглежда в парници и в леки полиетиленови оранжерии като култура за уплътняване. За получаване на ранна продукция разсадът от колраби се отглежда в топли парници. До изнасянето му на полето се нуждае от 40-45 дни. Разсадът се пикира в полутопли парници след образуване на първия същински лист. Отглеждането му  става изключително при поливни условия, като влагата в почвата не бива да бъде по-ниска от 70 %./News359

Париж/Франция