HORSE съвети за начинаещи

6
Добави коментар
nanca
nanca

Статия на Ali Nejad за основните принципи в игрите от HORSE
Наясно съм, че повечето покер играчи ме познават основно като покер коментатор на шоута, като „Poker After Dark” и „National Heads-Up Poker Championship”, но също така съм и доста сериозен Limit Hold’em и HORSE играч. Особено се наслаждавам на HORSE, и за това реших да дам един кратък съвет за всяка една от игрите, за да помогна на играчите, които тепърва започват да навлизат в дебрите на този завладяващ покер формат.
Hold’em: Тъй като HORSE включва три Stud игри и само две флоп игри, повечето HORSE играчи имат доста по-голям опит в Stud игрите в сравнение с флоп игрите. И поради този факт, тези играчи не играят толкова добре в Hold’em рундовете. Когато установите , кои от играчите на масата са от този тип, опитайте да атакувате блайндовете им повече от нормалното, естествено с по-голям рейндж от ръце. В голяма част от случаите ще хвърлят ръката си преди флопа, или ще чек-фолднат след като платят и не ударят нищо на флопа – нещо, което по-опитните играчи почти не правят. Агресивната игра срещу такива играчи винаги е доходоносна.
Omaha Hi/Lo: В игри с възможност за раделяне на пота трябва да търсите ситуации, в които са въвлечени трима или повече играчи (същото нещо важи и за Stud Hi/Lo). Ако ще делите пота, искате да разделите парите на някой друг, а не само вашите и тези на още един играч. Това е единствения начин да печелите пари, без да прибирате целия пот (или както се казва да „скуупвате” (scoop)). Когато държите ръка от типа А-2-Х-Х опитайте да лимпвате, вместо да рейзвате, ако асото не е сютед и/или другите карти не са координирани (например А-2-7-К от различни бои). В игри с малко хора или от късна позиция е различно, но разчупването на начина, по който играете А-2 преди флопа може да ви помогне да прикриете ръката си, както и да ви позволи да фолднете по-лесно на флопове с високи карти. Също така опитвайте се да избягвате средните чифтове. Те са ужасни за игра в Omaha Hi/Lo. Дори и да ударите сет, в голяма част от случаите играете само за половината пот, а често ще бъдете побеждавани от стрейтове и флъшове.
Ще ви дам пример от една HORSE игра във Full Tilt Poker, където имах ръка с огромен потенциал и исках да вкарам възможно най-много хора в ръката. Държах A 4 7 6. Лимпнах от първа позиция, малкият блайнд направи рейз, аз платих и общо четирима играчи видяхме флопа, който беше 2 3 K. Чудовищен флоп за мен, който ми даваше нът-флъш дроу, нът-лоу дроу, както и дупчена кента. Малкият блайнд заложи, след което играчът от мое дясно се предаде. Флопът беше твърде добър да рейзна и за това само платих, надявайки се, че играчът на бутона ще плати също, защото искам да има възможно най-много играчи в ръката, ако ми излезе картата. В случая бутонът направи рейз, малкият блайнд плати и вече имаше смисъл да рирейзна с такъв огромен дроу. Така и направих, след което двамата ми опоненти платиха. Търнът донесе незначителна висока карта и тримата чекнахме, (което стана най-вероятно благодарение на третия залог, който направих на флопа), но ривърът беше мечтаната от мен карта, 6, даваща ми най-добрата ниска , както и най-добрата висока ръка. И тримата заложихме максимума, след което дойде време за шоудаун. Бутона държеше по-слаб флъш, а малкия блайнд имаше само А-4, с което спечели половината от лоу пота, така че аз спечелих ¾ от един огромен пот. Като начинаещ в Omaha Hi/Lo в ръце с повече от двама играчи трябва да имате поне добър шанс да спечелите целия пот, ако ще рейзвате на ривъра. В случаите когато държите само най-добрата висока или ниска ръка, заложете и след това само платете, ако бъдете рейзнати, за да не набутвате повече пари, в случаи че печелите само ¼.
Razz: Ключовият ми съвет за Razz е да не преигравате която и да е ръка, както и да не гоните. Дори когато имате А-2-3 за стартова ръка, която е най-добрата възможна, според мен е по-добре да рейзнете и само да платите, ако бъдете рирейзнати (което ще ви помогне и да прикриете ръката си). Да бъдеш фаворит на трета улица в Razz не означава много, защото по-важното е да ударите по-добра четвърта карта и да играете според силата на борда (видимите карти). Не се страхувайте да хвърлите маргинален дроу на четвърта, ако ви падне висока карта, а вашият опонент показва две карти по-ниски от вашата най-висока (например имате 2-8 скрити и борда ви е 6-К, а опонентът ви показва 7-6). В повечето такива случаи сте назад и ще гоните поне в следващите две улици, и то само, ако играчът отсреща не се подобри.
Stud Hi: Никога не гонете в Stud Hi, ако виждате отворен чифт по-висок от вашият, освен ако нямате някакъв силен дроу с чифта (например 89ТJJ срещу отворени KK). Ще има много случаи, в които правите два чифта, но губите от по-високи два чифта или трипс. Следете внимателно третата карта на опонентите ви , тъй кято тя ще ви помогне по-лесно да разгадавате стартовите им ръце, които биват основно чифт, три поредни карти или три карти от една боя.
Stud Hi/Lo: Това е играта, която начинаещите играят най-зле от всички. Най-голямата грешка, която правят, е че играят чифтове между 99 и КК, защото така те започват с две карти, които не могат да им помогнат да направят Lo ръка, и ще играят само за половината пот. Когато играете за Lo ръка срещу играч, който играе за Hi, вие сте буквално като на фрийрол. Ако имате А-2-4-7 може да пропуснете Lo ръката, но да направите два чифта, трипс или флъш, или пък в перфектния случай ще направите Lo ръка, заедно с една от горепосочените Hi ръце. Съветът ми е да избягвате ръце, които имат само Hi потенциал.
Като цяло, намирам HORSE игрите за много печеливши, защото няма много играчи, които играят добре всичките пет игри. Ако тренирате и се превърнете в опитен играч на всички игри, всеки път ще сядате на HORSE масите като огромен фаворит.

=== ===

Тагове:
Няма