ДКЕВР решава за цената на тока

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

От Държавната енергийна комисия трябва днес да обявят окончателното си решение за цените на тока от 1-ви януари.  Първоначалното предложение на регулатора бе нощната тарифа за бита да се намали с 10%, а дневната – с 1%.  

По сметки на КНСБ 10-те процента намаление на електроенертията през нощта биха довели до намаление на сметките ни между 1 и 2 процента. Това на практика означава общо около 3 на сто по-ниски суми във фактурите ни.

За малкия бизнес се планира понижение на дневната тарифа в рамките на 1,5%. “Целта е да бъде стимулиран бизнесът и да бъдат запазени работни места”, обясни Боян Боев, новият председател на енергийния регулатор.Решението е взето на базата на обстойни анализи по време на закрито заседание на регулатора.

Ще бъдат намалени и технологичните разходи на ЕРП-тата с 2 % и цената за пренос и достъп. Общата цена от 12. 47 лв. за мегават час, от 1 януари става 6.91 лв.

”Разделянето на НЕК и Електроенергийния системен оператор е факт. Процесът е приключил и в най-скоро време се очаква отразяването на юридическите промени”, подчерта председателят на ДКЕВР. Боев посочи като основен приоритет работата в полза на бизнеса.