Муй Не и пустинята във Виетнам | Пътешествие из Виетнам със скутер

1
Добави коментар

Виетнам може да е известен най-вече с живописните си оризови полета и екзотични реки, които си проправят път дълбоко в страната, но има няколко не толкова известни места, които ще спрат дъхът ви. В южната част на Виетнам, само на 150 километра от оживените улици на Хо Чи Мин, спокойната провинция предлага едно невероятно изживяване. Препоръчително е да пътувате до Муй Не, където ще можете да отпочинете на плажа, преди да се отправите към не кое да е, а Виетнамската пустиня.

Пътят към Муй Не, Виетнам

Пътят към Муй Не е в много добро състояние, в сравнение с други пътища в страната. Но бъдете внимателни, защото множеството мотоциклети и скутери ще ви изпреварват от всички страни, а понякога ще карат срещу вас, без да се съобразяват с посоката на движение. Ако сте начинаещ в цялата тази история с прекосяване на Виетнам със скутер, ще ви трябват около пет часа (без да броим почивките) за да стигнете до Муй Не. Препоръчвам ви да носите слънчеви очила и маска, когато шофирате, за да избегнете праха във въздуха, а и за да се слеете с тълпата.

Червените и жълти дюни във Виетнам

Във Виетнам е нелегално да се шофира с всякакъв вид шофьорска книжка, освен местната. За да се сдобиете с една обаче, трябва да пребивавате с страната поне три месеца и да положите теоретичен тест на Виетнамски език. Тъй като това е повече от невъзможно, масово туристите наемат скутери без да притежават местен документ. Тъй като нивото на английски език на полицията не е добро, в случай, че сте спрени, ще бъдете накарани да заплатите подкуп от около 200 000 донга или $9 ( това е най-разумната сума, напълно нормално е да се пазарите). Това е доста разпространено и напълно нормално за цял Виетнам. След заплащане на “глобата” на място, ще бъдете пуснат да продължите с пътешествието си из страната.

Местни деликатеси

Муй Не е сравнително малък град, който предлага както луксозни курорти, така и бюджетни хотели и къщи за гости. Mai Am Guesthouse е мястото където отседнахме ние, и мога спокойно да я препоръчам. Адекватна цена на нощувките и чисти бунгала разположени на самият бряг на морето. Плажът на Муй Не се простира с километри и привлича сърфисти и любители на слънцето от целият свят. Феновете на миди и рапани ще останат предоволни от богатият избор от екзотични перлени миди, изхвърлени от буйните вълни на Южното Китайско море  Разпръснати по улиците са множество заведения, предлагащи морски дарове и по-екзотични ястия със змийско, мише или крокодилско месо.

Красивият път към белите пясъчни дюни

Най-голямата атракция тук не е нито плажът или екзотичните ястия, а зашеметяващите пясъчни дюни, които се простират няколко километра по протежение на бреговата ивица, навлизайки няколко километра във вътрешността на Виетнам, от Муй Не до т. Чо Лау. Първата формация от червени и жълти дюни се намира най-близо до Муй Не. В зависимост от времето, в което ще я посетите, ще бъдете заобиколени от местни търговци, които ще се опитат да ви продадат сувенир или да ви отстъпят пластмасови шейни, за така популярният пясъчен сърф.

Белите пясъчни дюни

Продължавайки на север, ще минете покрай множество недокоснати плажове и малки не-асфалтирани пътища, по пътят към белите пясъчни дюни.

Много по-големи по размер и по-красиви според някои, дюните се намират в непосредствена близост до езерото Бау Транг (Bau Trang). По-големите ентусиасти могат да наемат ATV и да се насладят на дрифт по пясъка. Таксата за вход в комплекса е само 10 000 донга, докато таксата за наем на ATV  е 300 000 донга. В комплексът има множество ресторанти, предлагащи местни деликатеси.

По-големите ентусиасти могат да наемат ATV и да се насладят на пясъчен дрифт

Встрани от утъпканият път: Ако пясъчните дюни са по вашият вкус, то непременно ще харесате това изживяване. Ако сте се насочили кум Фан Ранг (Phan Rang) или Нха Транг (Nha Trang), тогава ви препоръчвам да поемете по малко по-неизвестният път ( виж картата). Бъдете наясно, че пътят е не-асфалтиран, но пък дава уникална гледка към пустинята от една страна и към недокоснатите плажове от другата. Пътят се извива покрай множество дюни, с пясък, който променя цвета си от бял, до сив и светло кафяв. По пътя си ще преминете през няколко малки селца населени с усмихнати местни и цветни постройки.

Пътят към Нха Транг, Виетнам