Минималната работна заплата вече е 340 лв.

1
Добави коментар
mignews
mignews

Минималната работна заплата вече е 340 лв.

Минималната месечна работна заплата се увеличава на 340 лeвa от днес. Предходната година размерът й беше 310 лeвa. Минималната работна заплата за един час ще бъде 2,03 лева, докато през 2013 г. беше 1,85 лева.

Новият размер на минималната работна заплата отговаря на основните принципи на политиката по доходите по отношение на нископлатените работници. Той ще гарантира по-добро задоволяване на техните и на семействата им потребности, ще намали обхвата на „работещите бедни“ и ще генерира по-оживени стопански процеси по линия на вътрешното потребление. Очаква се да доведе до изсветляване на доходи и намаляване на обема на сивата икономика.

От днес е в сила данъчно облекчение за хората с минимални доходи. Физическите лица ще могат да ползват данъчно облекчение за доходи, непревишаващи минималната работна заплата.

Тази година се намалява държавната субсидия за партиите с 1 лев на получен глас и от 2014 г. субсидията ще е 11 лева за глас.

Потребителската такса за пенсионерите при посещение на лекар или лекар по дентална медицина става 1 лев при такса 2.90 лева миналата година. Разликата ще бъде поета от държавния бюджет.