Какво не знаеш за противозачатъчните? | Teenproblem.net

1
Добави коментар

Много е важно да правиш секс отговорно и да знаеш, че трябва да се грижиш за здравето си. Сексът е удоволствие и близост, но може да е опасен ако се разболееш от полово-предавана болест или забременееш в тийнейджърска възраст. Ако си сигурна в партньора си можеш да прибегнеш към употребата на орални контрацептиви, които стават все по-популярни. Сега ще ти разкажем повече за тях.

 

Когато е създадено хапчето анти-бебе, то е имало доста странични ефекти, които са били неприятни, но за кратката си история, оралните контрацептиви са се развили много и стават все по-популярни. Сега е ще ти посочим най-популярните заблуди сред младите хора по отношение на тези медикаменти.

 

Противозачатъчните са вредни и трябва да се избягват. Трябва да знаеш, че много от отзивите за тези хапчета са остарели. Тези, които са се предлагали на пазара, когато майките ни са били млади нямат нищо общо с модерните препарати. Днес те са осъвременени и са изключени страничните им ефекти, които са се проявявали често.

 

Много орални контрацептиви биват предписвани за лечение на различни здравословни проблеми, в тези случаи контрацептивният им ефект не е главното. Те се изписват за регулация на цикъла и други проблеми с хормоните, които може да има една жена. Не е нужно да водиш полов живот за да пиеш противозачатъчни, те могат да ти бъдат предписани за регулиране на менструалния цикъл, например.

 

 

Ако най-добрата ми приятелка пие, мога ли и аз да си купя същите? Не трябва да рискуваш и да си купуваш противозачатъчни на своя глава. Те се изписват от лекар и задължително се правят изследвания преди това. Ако приятелката ти пие един вид хапчета, той за теб може да бъде крайно неподходящ и да не се чувстваш добре от тях. Затова ако искаш да пиеш противозачатъчни, отиди на лекар, той ще ти предпише най-подходящите за твоето тяло.

 

Жените под 20 години и тези, които не са раждали, не трябва да пият противозачатъчни. Няма значение на колко си години. Хормоналните контрацептиви могат да се прилагат и в млада възраст, защото те не увреждат способността за раждане. Ако ги спреш можеш да забременееш. От противозачатъчните се пълнее. Доказано е, че едва 7% от жените в световен мащаб, които употребяват противозачатъчни, са увеличили теглото си с от 2 до 5 килограма. При някои жени, те дори намаляват апетита. Нищо не може да се предскаже предварително и няма как да знаеш дали ще напълнееш.

 

Ако видиш, че не се чувстваш добре от тези хапчета, тогава най-добре ги спри и се консултирай с лекаря си. При склонност към напълняване могат да се назначат препарати с ниско съдържание на някои специфични хормони, които са отговорни за увеличаването на телесната маса.

 

Накрая ще те посъветваме да не прибягваш до самолечение и да не си купуваш сама противозачатъчни. Те се изписват от лекар и се правят предварителни изследвания за да се установи кои са подходящите за теб.