Най-смъртоносните вируси на планетата

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Вирусите обикновено биват представени като ужасяващи, грозновати мехури, които само чакат сгоден момент да се настанят в тялото ви. През призмата на Люк Джерам обаче нещата не изглеждат точно така. Вирусите реално нямат цвят – те са по-малки от дължината на вълната на светлината в нейния видим спектър – и изглеждат като едва забележими петънца, когато се гледат под микроскоп. Следователно, полето за интерпретация на това как да бъдат представени, е доста широко.

От 2004 г. насам, Джерам превръща вируси и други патогени в забележителни стъклени скулптури, които са също толкова зловещи, колкото и красиви. Творенията му са част от поредицата „Glass Microbiology“ или „Стъклена микробиология“ (б. пр.) и представляват портрети на някои от най-страховитите и смъртоносни микрогадинки, познати на човечеството, от ХИВ до малария.

Естествено, част от работата на Люк включва и известна доза лична интерпретация, все пак вирусите са пресъздадени в размери над един милион пъти по-големи от реалните им, и, според New York Times, някои от чертите им са преувеличени, за да изглеждат по-внушителни.

И все пак, за да си осигури колкото се може повече достоверност, в творенията си, Джерам се консултира с вирусолог, преди да реализира идеите си окончателно. След като скиците му биват проверени, финалният дизайн бива изпратен на професионален духач на стъкло, който създава скулптурите. Всеки дизайн е реализиран в пет модела, които биват комбинирани с други вируси и изложени в тази или онази точка на света.

На снимката горе е представен вирусът Салмонела, а надолу следват още от най-впечатляващите творения на Джерам.

ХИВ

Luke Jerram

Свински грип

Luke Jerram

Ешерихия коли

Luke Jerram

Бактериофаг Т4

Luke Jerram

ХИВ (2011 г.)

Luke Jerram

Човешки папилома вирус

Luke Jerram

Малария

Luke Jerram

Ебола

Luke Jerram

Корона-вирус SARS

Luke Jerram

Аденовирус

Luke Jerram

Ентеровирус 71 (EV-71) – причинител на болестта „ръка, крак, уста“

Luke Jerram

Свински грип (овален)

Luke Jerram