Димитър Ангелов – Цампито от Асеновград: Животът ми е музика и музиката е животът ми!

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Това е Димитър Ангелов – Цампито от Асеновград. Животът му е музика и музиката е животът му. Тази есен той тържествено беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Асеновград”, което получи на пищна церемония в присъствието на много съграждани и гости в старинното училище „Свети Георги”.

През дългогодишната си творческа дейност той е оставил безценни записи с основаната от него Асеновградска народна група, легендарния квартет „Родолюбие” с устните хармоники, както и с танцовия състав „Изгрев”, групата за градски песни „Вълшебни мелодии” и македонския хор към дружество „Димо Хаджидимов”. Акордеонист, композитор и творец, който се е доказал през годините, запазил и предал на по-младото поколение най-ценното от българския фолклор. Цели 43 г. дели сцената и живота със съпругата си Иванка, която е също известна певица. Благодарен е за подкрепата от своите колеги – известните инструменталисти Васил Първанов от Русе, Стоян Дечев от Силистра и Димитър Стойков от Варна и др. Едни от най-хубавите му произведения – „Асеновградско хоро”, „Криво асеновградско хоро”, „Асеновградска копаница”, създадени през 1972 г., продължават да озвучават най-хубавите празници в региона.

В началото на дългите зимни празници читалището в село Чалъкови подготви вълнуваща творческа среща-разговор с Димитър Ангелов и с музикалното му семейство. Идеята бе на зам.-кмета на Община Раковски Божидар Стрехин, познат и като ръководител на оркестър „Млади тракийци”. Щиляна Димитрова – секретар на читалището и ръководител на певческата група „Детелини”, представи творческия път на известния музикант, чиито корени са в Чалъкови, и му благодари от името на цялото село, че го е прочул с музикалната си дарба.

Гости на тържеството бяха колегите на Димитър Ангелов – Миньо Георгиев, Владо и Вальо Райкови, и певицата Катя Замярска-Башева от оркестър „Калофер”, която поднесе на музиканта картина от името на читалището в Раковски и го поздрави с китка тракийски песни. Божидар Стрехин връчи поздравителен адрес от името на общинската управа с подарък, а група „Детелини” изпя най-хубавите чалъковски песни.

Самият Димитър Ангелов с вълнение разказа за първите си срещи с народната музика, благодарение на брат си Ангел и чичо си Георги Ангелов – добър кларнетист навремето в Чалъкови.

Разказа и за прякора Цампито, който му лепнали още в детските години. Всичко се завъртяло около онези малки рибки, които Митко обичал да лови в плитките води на Марица. В Чълъкови им казвали цампири, а в Асеновград на същите рибки казвали цирони. Веднъж с възхищение около р. Чая Митко извикал: „Колко много цампири имало в Чая!”, а приятелите му се запревивали от смях за името, което произнесъл. Оттам нататък му казвали Цампито, та и до ден днешен.

Николай ЧАПАНСКИ