Редки автохтонни породи кози и овце ще покажат на изложение в Крупник на 18 януари

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

 
1
2
3
4
5

(1 глас, оценка 5.00 от 5)

Автор: Фермер.БГ © снимка: Фермер.БГ

За втора поредна година работещата от около 2 години Асоциация за опазване и развъждане на местната дългокосместа коза ще проведе в Крупник изложение на редки автохтонни породи – кози, пръчове, овце, кучета и коне. Това съобщи специално за Фермер.БГ Богдан Христов от асоциацията. Идеята на организаторите е била изложението да се проведе през ноември, но заради забраната за придвижване на животни в този период, заради шарка по овце и кози, форумът е бил отложен за 18 януари 2014 г.

 

„Нашата асоциация работи за поддържането на генофонда на редки породи, които са типични за нашия регион – Малашевската планина. Местната дългокосместа коза е порода, отгледана от години в нашия регион. Пашува в т.нар. лоши планински терени, като външни белези е по-дребна от Калоферската, но не отстъпва по качества“, сподели за Фермер.БГ Христов. В предстоящото изложение ще бъдат показани животни, отглеждани в района на община Симитли, основно от Кресна и Крупник, чиито стопани са членове на Асоциацията за опазване и развъждане на местната дългокосместа коза.

 

„Към момента в асоциацията членуват стопаните на над 750 животни – кози и пръчове, близо 25 клетки са приготвени за изложението, като във всяка от тях се предвижда да бъдат представени по 5-6 животни“, допълни Богдан Христов. На 18 януари в Крупник ще бъдат представени и местни каракачански овце, местни пастирски кучета, както и местна порода коне. „Животните, които се отглеждат в района, са уникални. През 2013 г. участвахме в редица изложения и получихме много награди“, сподели още дългогодишният животновъд Богдан Христов.

 

Изложението, организирано от Асоциацията за опазване и развъждане на местната дългокосместа коза, ще проведе на 18 януари 2014 г. в Крупник. Началото е 10:30 ч.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Read more: