Детски колела за балансиране и детски каски

1
Добави коментар
raina0110
raina0110

Предимствата на колелото за балансиране без педали

 

Искате детето Ви да се научи да кара колело с педали? Мобилизирайте своето търпение, защото това е голямо предизвикателство за цялото семейство. И не винаги се получава от първият път.

 

Преди всичко трябва да запомните, че най-важното умение, което трябва да се овладее в началото – това е да балансираш в движение, тоест да пазиш равновесие. Започнете първо с това. Навярно сте забелязали как концентрацията на детето бързо може да изчезне? Ето защо е важно детето да се съсредоточи да прави само едно нещо – да балансира. Нека то да не разпокъсва концентрацията си между пазенето на равновесие, въртенето на педалите, да гледа напред и около него, държенето на ръчната спирачка и в кой момент да я натисне. Всички тези действия отнемат от вниманието му и рискът да падне или да се блъсне е голям. Ако трябва детето да върти педали и да балансира докато колелото се движи по баир, то ще загуби баланс при намаляване на скоростта. Неравностите по пътя също могат да направят така, че детето да загуби равновесие. А пък едва ли искате детето ви да се научи да кара колело само на равен и гладък път – всъщност къде има такива?

 

Резките завои по алеите и пътищата може да накарат детето изведнъж да завърти кормилото, да загуби равновесие и да падне. Рязкото спиране със спирачките също е причина за инцидент. Дори и когато детето върти педали, то постоянно премества тежестта на тялото си ту наляво, ту надясно и пак е необходимо да запази равновесие докато се движи.

 

Когато накрая детето все пак се случи да тръгне да пада, за да се защити то може да не съумее навреме да стъпи стабилно на земята. Често рамките на колелата с педали са по-високи и по-големи. Първото по-сериозно падане винаги е съпроводено с голяма доза уплаха, след което да накарате детето си да се качи отново на колелото става сериозен проблем. Особено ако и вие не запазите спокойствие докато се ядосвате, че детето ви не може да се научи на нещо толкова елементарно като карането на колело. Поне така на нас, големите, ни се струва.

 

Дървените колела без педали или колелата за балансиране предоставят частично решение на проблема със запазване на равновесието. Когато премахнете пречещите на концентрацията фактори – вие освобождавате детето да се съсредоточи над умението за балансиране в съчетание с движението напред. Баланс байковете са достатъчно ниски, за да може детето да върви докато колелото е между краката му. Така то ще свикне с него и ще го приеме като забавна играчка. Първо ще координира движенията си с избутването с крачетата си, а после и пазене на равновесие. С всяко излизане навън детето ще става все по-самоуверено в своите възможности. Тогава вие може да му позволите да се спусне по нанадолнище, при което детето ще вдигне във въздуха крачетата си и ще се упражнява да балансира, за да се наслади повече на свободното спускане.

 

Не е подценяване и това предимство на колелата за балансиране, че когато децата се почувстват неуверени, за тях е достатъчно само да спуснат крачета на земята и да я усетят. По този начин те ще се защитят от случайно падане. Вилките на колелата имат ограничение на завъртване, което предовратява резките движения, които могат да доведат до асфалтови екземи. Ето няколко причини баланс байковете да са перфектен и забавен начин детето да се научи да кара нормално колело с педали.

 

Практиката показва, че колелата за балансиране помагат на децата да упражняват уменията си, които са им необходими, за да управляват колело с педали. Така преходът към велосипеда е по-бърз и лесен. И още повече, когато детето от най-ранна възраст започне да си играе с баланс байка, то от рано ще развие усещането за баланс, координацията си и фината моторика. А всички тези умения ще им са необходими и в други области по време на израстването им.

 

Баланс байковете се произвеждат предимно от брезова дървесина. Някои марки колела се правят и от алуминий. Колелата са малки и леки, с тегло между 3-6 кг. Удобни са за носене предвид размерите им. Повечето модели колела имат седалки с регулируема височина в няколко степени. По този начин вие можете да определите правилно височината, при която детето да може да стъпи добре в случай на загуба на равновесие. При някои модели дървени колела за балансиране седалката се намира на височина 33 см от земята. Достатъчно ниско, за да може и най-малките деца от рано да започнат да развиват умения, с които да се забавляват навън сред природата.

 

Никога не забравяйте, че докато детето се учи да кара колело за балансиране, велосипед, скейтборд, ролери, е задължително да осигурите неговата безопасност. Детето ще пада не веднъж или два пъти. Детската каска ще предпази главата му, а ръкавичките дланите му. Всякакъв други тип защитна екипировка е препоръчителна. Така и вие ще бъдете по-спокойни, а детето ще се научи да си пази здравето. А какво по-важно от здравето на най-ценното в Живота – децата!

 

По материали от чуждестранния печат.