Хаосът в „Левски“ се стовари върху Тодор Батков

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Решението на Батков да продава тайно Гари Родригес в „Левски“ е поредното действие, което насочи гнева на феновете срещу него

[Капитал]

Доскоро съществуваше мнението, че „Левски“ е един от най-стабилните във финансово отношение клубове в България без проблеми в организационен план, а неуспехите в последните години се отдаваха на грешни решения от спортно-техническо естество. В последните месеци на 2013 г. обаче сините също се присъединиха към групата на „закъсалите“. 

Очакваното влизане на „Газпром“ в клуба не се осъществи, договорът с руската банка VTB Capital не беше подновен, а единствен спонсор остана Mtel. Ремонтът на стадион „Георги Аспарухов“ се бави заради липса на пари, а финансовият директор Константин Баждеков вече индикира, че клубът има задължения и изпитва трудности с погасяването им. 

И докато Тодор Батков обвиняваше футболисти и ръководители за слабите резултати, логично гневът на феновете се насочи към собственика на клуба. 

Обратно броене В събота привържениците проведоха двучасова среща с Батков, на която поискаха обяснение за „крайно неясното и обвито с мълчание“ състояние на отбора, трансферната политика и „тоталната абдикация“ от организирането на 100-годишнината на тима. Те обявиха, че времето на адвоката начело на „Левски“ изтича и заплашиха, че ще „вземат нещата в свои ръце“.

„За пореден, но и за последен път му беше обяснено, че повече необмислени и некомпетентни решения, които вредят на клуба и открито са в противоречие със синята идея, решения, които петнят името и честта на милионите привърженици, няма да се търпят. Часовникът с обратно броене на дните на адвоката в „Левски“ безмилостно тиктака“, заявиха от Националния клуб на привържениците на „Левски“ след срещата. 

Организацията предупреди ръководството на сините да вземе спешни мерки за „финансовото и моралното оздравяване“ на „Левски“. Поредният повод за недоволството им беше решението Гари Родригес да бъде продаден тайно на „Лудогорец“, за да влязат свежи пари в клубната каса. Реакцията на феновете даде резултат и Батков реши да потърси продажба на най-ценния си играч извън България. 

„Ние разбираме тежкото финансово положение на любимия ни клуб, но понякога идеите, моралът и каузата означават много повече от парите. Ситуацията със задкулисната и на всяка цена продажба щеше да ни вкара в цирк и унижение, в които ние не желаем да участваме. Трансферът на даден футболист в този или онзи клуб не е най-важното, а изцяло грешната и порочна политика, наложена от клубното ръководство“, се казва още в изявлението на фен клуба. 

Промяна в политиката През лятото голямата надежда на „Левски“ Антонио Вутов беше пред трансфер в „Удинезе“, но ръководството направи всичко възможно да задържи 17-годишния играч на „Герена“. Половин година по-късно сините промениха мнението си по отношение на трансферната политика в търсене на финансова инжекция. 

След срещата с феновете Батков обяви, че Вутов със сигурност ще бъде продаден на „сериозен отбор от сериозно първенство“ до края на зимния прозорец. Предполага се, че отново става въпрос за „Удинезе“, който е готов да плати 1 млн. евро за младежкия национал на България. 

Желанието на „Левски“ да продаде Родригес също остава. След постигната договорка с привържениците купувачът да не е „Лудогорец“, вторият вариант е продажба на правата му на агенция. „Левски“ е дал мандат на френския агент Филип Монтегю да търси отбор на Родригес в чужбина, като исканата трансферна цена за 23-годишното крило е 1.5 милиона евро.