Чудотворно лекарство срещу рак няма

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Независимо дали този факт ни харесва или не, днес все още има заболявания, които медицината не може да лекува или лекува, но с променлив успех. Един неприятен пример за това са повечето видове рак.

А ракът не е шега работа. От него често се умира и затова хората, които са били диагностицирани с тази ужасяваща болест, са готови да опитат какво ли не, за да се излекуват. Докато умира от рак, великият английски журналист Джон Даймънд пише: „Това е моментът, в който `алтернативните` лешояди започват да кръжат. Това е техният момент. Тогава те ще постигнат тяхното, тъй като в надеждата има пари: колкото по-отчаяна е надеждата, толкова по-богат е урожаят.“

Ако ползвате интернет, няма как да не сте попадали на онези лесни за споделяне картинки или статии, според които фармацевтичните компании „крият“ истината от вас, а тя често е замаскирана като най-обикновен хранителен продукт – чесън, лимон, джинджифил, кайсиеви ядки, екзотични плодове…

Всъщност, направете си един експеримент – отправете запитване към Google с ключова фраза „лекарство срещу рак“. Пред очите ви ще започнат да изскачат всички тези храни и вероятно още много, много други. Общото между всички тях е, че те са еднакво безполезни в борбата срещу рака, но някой някъде е бил достатъчно хитър, за да напише няколко понаучному звучащи изречения за тях и евентуално да ги декорира с романтична история за мъдростта на някоя отдавна изчезнала или извънземна цивилизация.

Ако тези рецепти наистина работеха, около нас щеше да е пълно с излекувани от рак, но не е. Пълно е с хора, които умират, вярвайки. Вината за това не е тяхна – в крайна сметка никой не може да бъде експерт по интерпретация на твърденията в област, която му е напълно чужда.

За сметка на това има лекари – говорете с тях. Посъветвайте се с хора, които се интересуват от естествени науки. Потърсете информация на английски език за чудотворния лек, на който сте попаднали, но включете в търсенето си и думата „scam“ или „quack“*. Изискайте от предлагащия лекарството доказателства за неговата ефективност – не анекдоти за „една жена от еди-къде-си“, не статии в масмедиите, а данни, публикувани в рецензирани научни журнали. Ако подобни данни наистина ви бъдат предоставени, запознайте се с тях внимателно. Ако ви е трудно да ги интерпретирате, пишете ни или се консултирайте с членовете на групата „Критична мисъл“ във facebook, много от които говорят свободно на научен език.

Авторът на „Псевдонауката“ Бен Голдейкър беше казал, че алтернативната медицина е доброволният данък, който плащат лековерните. Цената на този данък може и да е ниска за губещите свободното си време в интернет, но придобива престъпни и смъртоносни измерения, когато става дума за хора с реални здравословни проблеми.

* Измама