Уроци по езда за начинаещи (3 част – На седлото)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

27.12.2013

Ездата е един от най-популярните спортове по света и в България. И не без основание – ездата натоварва цялото тяло, но и ангажира съзнанието. По тази причина тя отнема напрежението, повишава настроението и същевременно поддържа тялото в форма. Ако и вие сте от хората, които не са имали удоволствието да се докоснат до коня и, още повече, да се качите на гърба му, но имате непреодолимото желание да промените това, започнете тук. За всеки спорт има теория, която, макар и да не може да замени усещането от топлото тяло на коня, е полезна за сухи тренировки.

 

(2 част – прочети тук)

 

Седнали в седлото, сигурно виждате света по съвсем различен начин – под вас животното се движи, навежда глава или просто диша, раздувайки и свивайки гръдния си кош. Непременно сте усетили, че под вас има живо същество. Докато осъзнаете, къде се намирате, в ръцете ви подават повода или юздите. Поводът се хваща късо, достатъчно, че да не виси от страни на врата на коня, но и достатъчно хлабаво, че да не принуждава животното да извива главата си назад или да му причинява силно неудобство. Той се придърпва повече равномерно от двете страни само когато искаме от коня да спре, придружавайки това действие със специален звук, познат на животното. Тези подробности можете да научите от своя треньор. Стиснете юздите в юмрук, така че палците ви да сочат към небето и извадете малките пръстчета от другата страна на юздата. Желателно е ръцете да се държат близо до врата на коня, обикновено на мястото, където започва седлото. Ръката от лакътя надолу образува права линия заедно с юздата и страничните части на трензелата (желязото в устата на коня). Стойката в седлото е не по-малко важна от правилното държане на повода. Правилният седеж изисква ушите, раменете, горната част на бедрата и петите да стоят на една линия. С други думи изправеният гръб е особено важен за седежа в седлото. Докато конят се движи, може да забележите, че поддържането на правилен седеж не е толкова лесно в движение, колкото е когато животното стои на едно място. Независимо от това, се опитайте да коригирате позата си винаги, когато забележите, че е неправилна. Сложете крака в стремето, като внимавате да стъпите само на възглавничките на пръстите на него. Макар и в началото това да ви се струва неудобно, с времето ще установите, че така имате най-голяма стабилност докато конят се движи. Насочете петата надолу и назад, така че да лежи на една линия с рамото и горната част на бедрото – когато искате конят да се движи малко по-бързо, ще използвате петата си за да го „смушкате” съвсем леко в гръдния кош, придружавайки това с подходящ звук.

 

Техниката на езда се отличава не само в различните дисциплини, но и между отделните ездачи. Но преди да откриете собствения си стил, който в голяма степен зависи и от вашия кон, следвайте инструкциите на своя треньор. Здравите основи са важни, за да се положат на тях стабилните познания по конна езда.

 

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за коне:

„Седлото“

„Лечителят Кон или терапевтичната езда“

„Как да приближим коня“