Луди разговори между пилоти и контролната кула

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Правилната комуникация между намиращите се във въздуха самолети и контролните кули по летищата е толкова важна за безопасността на полетите, колкото и наличието на крила у аеропланите. Въпреки това, по света има хора всякакви и на някои от тях просто не им е писано да се разберат. В резултат се получават редица конфузни ситуации, които водят до покачване нивата на адреналин в кръвта или в най-добрия случай до смях. Предлагаме ви да прочетете тези записани разговори между пилоти и кули, където поне един от участниците в диалозите е изпаднал в умопомрачение…

Кула: За да предотвратите шума, моля отклонете се 45 градуса вдясно. Пилот: Какъв шум можем да създадем на 35000 фута височина? Кула: Шум от сблъсъка, който ще последва, ако вашият 737 не се махне от пътя на идващия отпред 727… Пилот: Прието, започвам маневрата…

Кула: Вие Еърбъс А320 ли сте или А340? (А320 е с два, а А340 е с четири двигателя. Бел. ред.) Пилот: На А340, разбира се! Кула: Тогава можете ли да бъдете така любезни да запуснете преди старта и останалите си два двигателя?

knxposures

Пилот: Добро утро, Братислава! Кула: Добро утро. За ваше сведение говори Виена. Пилот: Аз захождам за кацане в Братислава. Кула: Тук е Виена. Пилот: Виена? Кула: Да. Пилот: Но защо? На нас ни трябва Братислава. Кула: Ок, тогава прекратете захода за кацане и поемете наляво.

Кула: Имате ли достатъчно гориво или не? Пилот: Да. Кула: Какво да? Пилот: Да, сър!

inews.bg/Марио Евстатиев

Кулата към частен пилот: Колко души сте на борда? Пилотът: Двама човека и едно куче. Кула: Съдейки по впечатляващото ви кацане, предполагам, че кучето управлява самолета?

Кула: Височина и местоположение? Пилот: Метър и седемдесет и шест. Стоя от дясната страна на кабината.

Пилот: Моля за разрешение за излитане. Кула: Съжаляваме, но не разполагаме с вашия план за полет. Къде възнамерявате да летите? Пилот: Към Залцбург. Както всеки понеделник… Кула: Но днес е вторник! Пилот: Какво? Че ние тогава имаме почивен ден!

fototelegraf.ru

Кула: След приземяването моля да се насочите към стоянката по рулевите пътеки Alpha 7, Alpha 5, Whiskey 2, Delta 1 и Oscar 2.  Пилот: А къде са всичките тези неща, не можем да се ориентираме? Кула: Не знам и аз, днес ми е втори ден тук…

Кула: Проблем ли имате? Пилот: Загубихме компаса… Кула: Лошо… Ако продължавате да летите така, може да си загубите всичките прибори.

Бонус – култувият диалог между американски боен кораб и испански фар: