БСП е взета на концесия от ДПС

18
Добави коментар
TORNADO1
TORNADO1

Със смесени чувства приемам алтернативната лява листа за европейските избори през май. Това каза в интервю за „Фокус“ Бойко Борисов. Така лидерът на ГЕРБ коментира информацията, че Георги Първанов заедно с проекта АБВ готви участие в евроизборите.

„Чувствата ми са смесени. От една страна малко съм притеснен в партиен план, защото за първи път в ляво се появява, не мога да го нарека партия, но във всички случаи нов субект, нов субект с някои от най-силните играчи на БСП. Ако трябва да ги сравня – безспорно е, че Първанов беше два мандата държавен глава, два пъти беше преизбиран и беше безспорен лидер на лявото. Ако ги сравня със Сергей Станишев, затова и казах притеснение в партиен план, това действително е един много, много сериозен противник. Ако трябва да сравня Ивайло Калфин с Кристиан Вигенин или който и да е в БСП, е изключителна класа – и като министър, и като кандидат за президент направи една много успешна кампания. Само за това, че БСП му тежеше като воденичен камък на врата, не успя“, коментира Борисов.

Лидерът на ГЕРБ призна, че в партиен план сериозно обръща внимание на тази формация, защото това ще е един много силен противник.

„А когато е силен противник за ГЕРБ, другите дори нямат шанс дори да им е противник. От друга страна съм обнадежден – защото съм убеден, че Първанов и Калфин няма да ходят в Брюксел и да говорят срещу страната ни, както правят всичките от БСП, начело със Станишев, нито ще се забърка в Хохегер афера, нито ще даде на ДПС да вземе БСП на концесия, защото в момента БСП буквално е взета на концесия от ръководството на ДПС“, каза още лидерът на ГЕРБ.

В същото време Борисов признава, че е обнадежден от появата на АБВ, защото „не е нормално лидерите на големите партии да не си говорят, да не може дори за национални приоритети да си кажем „добър ден” и да се обединим около тях“. А това можело да се случи в лицето на Първанов и Калфин.

„Когато бях премиер, и когато бях кмет с тогавашния президент, независимо от огромните ни различия, никой не може да ни обвини в приятелство или в дружба, винаги сме поставяли приоритетите на държавата на първо място и сме съумявали да намерим общ език“, подчерта Борисов.

На въпрос дали за ГЕРБ АБВ е предпочитан конкурент на изборите пред БСП, Борисов заяви, че идеалният противник за ГЕРБ са БСП и Станишев.

„Аз никога не се бъркам в работата на други партии, както не давам да ми се бъркат в моята. Ако това се беше случило в ГЕРБ или когато наши колеги направиха БАСТА, медиите тръбяха, че това е разцеплението на ГЕРБ. Сега, когато кандидатът за президент на левицата само преди две години, външният им министър тогава и държавният им глава два мандата правят алтернативна листа, услужливите медии казват „разширяване на БСП”. Виждате ли каква медийна манипулация има в момента? Нека това „разширение” на БСП да не го коментирам, защото не е моя работа. Има достатъчно анализатори“, каза Бойко Борисов.

Според него имало достатъчно сериозни хора в левицата, които няма как да не признаят и отчетат, че вече 8 месеца ДПС „брутално ги изнасилва“.

„Ясно е, че тази партия е взета на концесия от ДПС, от тази партия в ляво не зависи абсолютно нищо, ако не е позволено от ДПС. Затова повтарям – трябва ни силно ляво в България. В центъра и в дясно има достатъчно силни, независими, по никакъв начин неангажирани или неносещи някакви зависимости партии. Докато в ляво в момента няма партия. В ляво има левица, взета на концесия като мандатоносител. Затова напоследък ДПС отказа да подпише коалиционен договор с БСП. Надявам се да подпишат поне концесионен договор“, заяви още Борисов.

Никой не се е разграничавал толкова от действията на „Атака”, колкото ГЕРБ, твърди още Борисов.

„Неслучайно искаме оставката на Волен Сидеров от всички комисии. Не случайно само ние и първи имахме ясна позиция по техните действия. Не случайно в момента БСП и ДПС се гърчат по взимане на толкова елементарното решение за снемане на имунитета на Сидеров“.