Изненада! На 42 години Ваня Соколова се връща в игра като състезателка на Казанлък Волей

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Известната българска волейболистка и бивша капитанка на националния отбор на България – Ваня Соколова, се връща отново на терена като действаща състезателка. 42-годишната звезда, която е пръв помощник на Петър Дочев в „Казанлък Волей – Багира“, обаче ще влиза в игра само в най-важните моменти от мачовете, за да помогне с богатия си опит и класа на младите и по-неопитните в отбора. Сензационната новина съобщи старши треньорът на „розите“ Петър Дочев, преди дербито срещу „Марица“ довечера, от турнира в Казанлък от междинния дял от редовния сезон в женската Национална волейболна лига.

41-годишният наставник повече от месец навивал Соколова отново да облече състезателния екип, но едва след Нова година тя се съгласила. Ваня, която не е играла близо 2 години активно волейбол, ще бъде включена в тимовия лист на мача довечера и още срещу марачанки може да направи своето завръщане на игрището и дебюта си за „Казанлък Волей – Багира“. Тя е универсален състезател, може да играе почти на всеки пост и със сигурност ще бъде от голяма полза за „розите“, сматаот спецове.

„Не очаквайте чудеса от мен, все пак не съм на 20 години. Аз няма да съм постоянно на площадката, но наистина ще влизам в игра, когато се наложи. Друго е в решителни моментги момичетата да чувстват отвътре подкрепрата на един треньор. Действително се вълнувам и имам тръпка, защото не съм играла от много времва“, коментира Соколова.

Както е известно Ваня е дясна ръка на Петър Дочев в клуба от Казанлък. Освен с представителния женски тим, тя работи активно и в девическата школа на „розите“. За последно Ваня бе активна състезателка в първенствното на Кипър, където тя играеше с успех „Папа Джон’с Пица – Аполон“ от Лимасол. С този елитен кипърски тим, начела на който е пловдивският спец Димитър Лечев-Джони, тя стана шампионка и носителка на националната купа на страната. Едновременно като професионален състезател в Кипър, в останалото време Соколова работеше и като треньорка в Италия на подрастващи. Известната ни волейболистка и националка от близкото минало, работеше с успех с 10-12 и 12-15-годишни момичета в Италия, за сицилианския волейболен клуб Рибера (Сицилия). Тя бе там треньор и на двете двете възрасти и постигна много добри резултати. Преди това, пак там, но като състезателка, Ваня бе реализатор №1 на италианската Серия А2, когато играеше с екипа за елитния Еуропея 92 (Изерния) и отново консултираше в девическата школа на този клуб. По време на престоя си на на Апенините  тя записва 6 сезона като играч на различни клубове, изкарва успешно треньорски курсове, като получи лиценз  за всички волейболни лиги, без елитната Серия „А“ , където се изисква отделен сертификат за най-високо ниво. 
Иначе волейболистките на ”Казанлък Волей – Багира” се готвят сериозно за дербито довечера и са силно нахъсани за резултатна игра и победа над есенния лидер в първенството – Марица“. Игнат Митев и Ваня Първанова бяха определени за съдии в дербито.

В клуба на „розите“ очакват мощна подкрепа от тепмераментните казанлъшки фенове. Мачът довечера е от 18 часа в спортна зала „Багира” в Казанлък, която се очаква да се пука отново по шевовете от публика. Срещата се очаква с огромен интерес и ще бъде предавана онлайн в клубния сайт на „розите” – www.kazanlakvolley.com. Прякото излъчване ще започне къщо от 18 часа, директно от спортна зала „Багира”.