Финци и Боева за феномена „Мона Лиза“

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Актьорът Ицхак Финци и режисьорката Лиза Боева разгадават усмивката на Джокондата в документалния филм „Лятото на Мона Лиза“. Двамата разказаха за съвместната си работа в „Пуснете водата“.

Интересът към Мона Лиза не е възникнал веднага, той се е натрупвал постепенно, лавинообразно, подчерта Боева.

Достойнството на нашия филм е, че задава въпроса как точно се образува един мит. Колко случайно става това един конкретен обект да започне да се въздига и издува, до степен да стане масова хипноза, обясни Финци.

Във филма се разглежда подробно скандалът около кражбата на картината през август 1911 г., която се превръща в световен скандал с политически нотки. Сред засегнатите в хода на разследването, предприето от френските власти, са Германия, Русия и САЩ. В един момент пък за крадци са нарочени Пабло Пикасо, който по онова време вече е знаменит художник, и поетът и писател Гийом Аполинер. Вероятно скандалът и шумотевицата около кражбата са една от причините Мона Лиза да стане световноизвестна.

Филмът е част от проект, финансиран от фонд „Образование“. Той има образователна цел и принадлежи на фонд „Научни изследвания“. Предстои да бъдат направени още два филма по този модел. Единият е за поета Томас Стърнс Елиът по „Пуста земя“, а другият за писателя Джеймс Джойс.

Боева и Финци разказаха за друг свой проект, с който ще дадат отговор на въпроса кой е истинският Шекспир. В „Пуснете водата“ двамата говориха и за филма, посветен на писателя битник Джак Керуак и романа му „По пътя“.

За едно лято се срещнахме с останалите живи герои от „По пътя“ на Керуак. Ал Хинкъл, описан като големия Дънкъл, ни посрещна на гарата в Сан Хосе. Когато разбра, че сме българи, ни заведе в гръцки ресторант. Срещнахме се също със съпругата на Нийл Касиди, описана в „По пътя“, както и с Луан Хендерсън, която от около 40 г. е в клиника за душевноболни, разказа Боева.

Имам натрапливата мисъл, че трябва да правим неща, които не са правени и да влизаме в отношения, каквито други хора не са поддържали. Желанието ми за оригиналност е силно, но се оказа, че и тя изпитва такова, обобщи Ицхак Финци относно съвместната работа с Лиза Боева.

Целия разговор, посветен на работата на Боева и Финци, можете да чуете в сайта на предаването.