Едноколесен самобалансиращ се електрически скейтборд е „хендсфри Segway“

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

от GreenTech.bg на 14/01/2014

„Е те такова животно нема“ – е казал шопът и ако светът можеше да повтори тази реплика с автентичното й звучене, тя щеше да си дойде на мястото точно в този случай.

За онези, които търсят забавен електрически транспорт, но електрическите велосипеди са твърде големи, а Segway е твърде голям и скъп, може да се помисли за осигуряване на един от тези едноколесни електрически скейтбордове, които оставят ръцете свободни и могат сами да щъкат като истински скейтборд по време на пътуване.

Onewheel, разработка на Future Motion, представлява уред, съставен от едно голямо и дебело колело, монтирано точно в средата на „палуба“ от алуминий и кленово дърво, който не се нуждае от балансиране и се контролира чрез тежестта на возещия се. Навеждането напред кара борда да се задвижи (развива скорост до 19 км/ч), наклоняването назад го забавя, спира или кара да се движи назад. Завиването се случва чрез наведане на съответната страна в желаната посока.

Единственото колело на Onewheel се захранва от 500W мотор с директно задвижване, който получава своята енергия от 48V литиево-нано-фосфатна батерия. За нея производителят казва, че да бъде достатъчна за пробег от 6,6 до 9,5 км. и може да се презарежда за 20 минути (с бързо зарядно устройство). Onewheel тежи 11 кг и има размери 75 см на 23 см. на 29 см.

Според компанията, разработката на това чудо е започнала като експеримент за „осигуряване на невероятното усещане за сноуборд върху прашните улици“ и твърдят, че усещнаето да го караш е като летене.

Onewheel сега набира средства чрез кампания в портала за обществено финансиране Kickstarter и който дръзне да дари 1300 долара за старта на производството ще получи един от първите произведени модели – което трябва да се случи около септември 2014 г.

Публикувано в Общество