Моят живот, моите лични финанси

21
Добави коментар
Bat_Tony
Bat_Tony

Всички искаме децата ни да живеят добре, по-добре от нас. Това означава и да притежават уменията, които им помагат  успешно да „навигират“ в съвременния свят. Умението да управляват парите си е сред тези „жизнено важни“ компетентности.  Ненапразно, финансовата грамотност е включена като компонент в  международното изследване PISA на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за 2012 г. Ученици от 18 страни са тествани и в областта на финансовата грамотност, наред с  математиката, природните науки, четене и разбиране на текст . Във Великобритания, а и в други страни, обученето по лични финанси е част от учебната програма в средните училища.

Едва ли може да се спори, че българските ученици имат същата необходимост, като своите връстници по света, да придобият знания и умения в тази толкова важна област.

С  проекта  „Моят живот, моите финанси“ се полагат първите стъпки в тази посока.    По него  е разработена програма по лични финанси за младежи „Моят живот, моите финанси“. Обучени са 15 учители от 10 града в страната, които ще я преподават на свои ученици през ІІ срок на учебната 2013/2014 г.

Проектът се реализира от  фондация „Инициатива за финансова грамотност“  в партньорство  „Джуниър Ачийвмънт България“ и финансовия портал „Моите пари“. Финансира се по Програмата за подкрепа на НПО в България по по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Какво представлява образователната програма „Моят живот, моите финанси“

Програмата обхаваща шест основни  теми от областта на личните финанси и трудовото право:

Мечти, ежедневие, финанси  – Какво трябва да знаем за целите, финансовото планиране и личния бюджет 

Да погледнем в  бъдещето – спестяване и инвестиции

Кредитите: с разум и цел

Карти, „бързи” пари и кеш – Какво трябва да знаем за кредитната и дебитната карта, „бързите” кредити?

Не e достатъчно „Да чукнем на дърво” – Какво е важно да знаем за застраховането и застраховките?

Моето утре започва от днес – Най-важното за трудовите взаимоотношения, доходите и пенсионното осигуряване

Учебното съдържание по всяка тема и инструкциите в помощ на преподавателите са събрани в „Учебно ръководство“, а упражненията и практическите казуси за индивидуална и групова работа за учениците в „Учебна тетрадка“. Към всяка тема има разработени презентации.

„Моят живот, моите финанси“ – практически полезна

Програмата е практически ориентирана. Тя няма за цел да прави увод в теорията на финансите, а разглежда финансовите продукти и услуги през призмата на потребителя – какво е трябва да знае за тях, какви са основните им характеристики, така че да ги ползва информирано и с максимална изгода.

За личните финанси – ясно, достъпно, атрактивно

Финансовата материя се приема от младежите (а и не само от тях) като скучна и сложна, което води до слаба заинтересованост и ниска усвояемост. За да се избегне това, темите от „Моя живот, моите финанси“ са разработени на ясен и достъпен език, с използване на атрактивни  елементи и обучителни подходи. Към всяка тема има разработени редица упражнения и казуси за групова работа. Така, в процеса на дискусията и играта, учениците ще могат да „тренират“ наученото.

Поредицата видеофилми „Моят живот, моите финанси“

Един от най-атрактивните елементи на програмата са видеофилмите по всяка тема – общо шест. Видеофилмите са режисирани от  Жоро Торнев, а актьори са приятелска група  ученици от софийска гимназия. Актьорите са и лица на проекта.

Защо инициативите в областта на финансовата грамотност са важни?

Финансовата грамотност е ключово умение, от което зависи качеството на живота ни. Слабата финансова грамотност се свързва с нисък жизнен стандарт, зависимост от държавни социални програми и финансово и социално изключване. И обратно, умението да управляваме добре личните си финанси е пряко свързано с нашето благополучие, а оттам с благополучието на обществото като цяло.

Младежите са особено уязвима група, защото те демонстрират ниски нива на финансова грамотност, а имат пред себе се дълъг житейски и потребителски хоризонт и в значително по-малка степен от своите родители ще могат да разчитат на държавата за обезпечаване на житейските им потребности.

В период на икономическа криза и променящи се дългосрочен план зависимости между гражданите и държавата, въпросът за финансовата грамотност придобива особена значимост. Подходящата интервенция  в посока повишаване на финансовите знания и умения  на хората е  крайно необходима, за да могат те по-адекватно да се справят в условията на ограничени финансови ресурси и икономическа несигурност и по-ефективно да защитават правата си. Инициативите в областта на финансовата грамотност следва да се приемат като инвестиция в човешки капитал, осигуряваща устойчиво икономическо и социално развитие.