Design Elements – Интериорен дизайн, Архитектурно проектиране, Цялостни интериорни решения и обзавеждане | Две идеи за…

0
Добави коментар
DreamDesign
DreamDesign

Клиентите се обърнаха към нас малко преди закупят апартамент в новопостроена жилищна сграда. Помолиха ни за консултации за интериорен дизайн и за преустройство на апартамента по техните изисквания. Като едно от условията е преустройството на жилището да отговаря на всички действащи към момента норми за архитектурно проектиране.

Апартаментът по първоначален архитектурен проект се състои от дневна с трапезария и кухненски бокс, три спални, една баня, тоалетна и дрешник. Най-сериозното опасение на бъдещите клиенти беше дали ще могат да се обособят повече бани към трите спални, за да се подобри разпределението на апартамента и да се повиши стандарта на жилището.

Задачата беше трудна, но интересна. След подробно проучване на строителните проекти на сградата се оказа, че има облекчаващи условия. Апартаментът се намира на 1-ви жилищен етаж над магазини за нехранителни стоки, което дава свобода на планировката на санитарните възли в апартамента. А безгредовата строителна конструкция предлага идеална възможност и свобода за ново разпределение на вътрешните стени от гипсокартон, без да се появяват нежелани греди в помещенията.

Предложихме два варианта за преустройството на апартамента и идеи за интериорния дизайн и обзавеждането:

Вариант 1
Организиране на персонални бани към всяка от проектираните спални, без да се редуцира броя на спалните.

 
Вариант 2
Елиминиране на малката спалня-кабинет и организиране на нови две бани на мястото й.

И при двата варианта се запазва самостоятелното влизане в спалните откъм коридора.
Преместването на санитарните възли далече от вертикалните щрангове се решава с чрез използването на подемни станции (помпи), които издигат отходните води до нивото на тавана на апартамента и по гравитачен наклон ~1% (над частичен окачен таван) се свързват с канала във вертикалния щранг. Вертикалните тръби се вграждат в стените от гипсокартон.

Дневната е със свободна планировка и мястото на кухнята може да бъде на различни места. При отдалечване на кухнята от вертикалния щранг също може да се използва помпа за канализационните води. И при двата варианта на мястото на съществуващата по задание баня се изгражда помещение с технически функции за пералня, сушилня, бойлер.

Клиентите харесаха и двете идеи за преустройството на апартамента и идеите за интериорния дизайн. Нашите проекти и предварителните ни проучвания им помогнаха да вземат своето решение и да закупят апартамента. Остана да решат на кой от двата варианта за преустройство на жилището да се спрат, за да ни възложат техническото изпълнение на проекта, проектите за интериорен дизайн и обзавеждането с конкретни мебели.

Първоначално задание: