Лесно, бързо и сигурно изпълнение на монтажни работи с лепила Терафлекс

12
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Лесно, бързо и сигурно изпълнение на монтажни работи с лепила Терафлекс
Терафлекс® Fix-1, Терафлекс® Express и Терафлекс® Silicone Mirrors

17.01.2014 г.

Монтажът, закрепването и съединяването на разнообразни компоненти и детайли е операция, която се налага в почти всички дейности. Правилният избор на подходящо лепило невинаги е лесен заради множеството варианти на монтажна ситуация. Допълнително затруднение при вземане на точното решение за изпълнение на монтажна задача предизвикват и двата конкуриращи се помежду си метода: механичен и лепилен.

Технологията за механично укрепване има отдавна утвърдени позиции, но е съпроводена с много недостатъци, като например: използване на скъпо струваща техника, изискваща захранване от електрическата мрежа и инструменти за разпробиване и сглобяване, съпровождащи операции по сглобяване на различни видове и размери механични крепежи, които трябва да се подбират много внимателно, недобър външен вид заради ясно забележимите краища на крепежните елементи и не на последно място високите децибели от пробивната техника и голямото количество прах. От друга страна, скритите механични крепежни елементи изискват значително по-сложна подготовка и имат по-висока цена. Тези, както и други недостатъци обикновено налагат намирането на друг начин за справяне с проблема.

Лепилната технология е достатъчно добре развита, независимо дали се търсят класически или специализирани решения, и се наложи трайно като първи избор за бърз, стабилен и лесен монтаж на практически всички материали. „Течният пирон“ или „химическият анкер“ намират непрекъснато приложение в индустриални и битови условия и във всички случаи, когато се изисква монтаж с невидими краища в точките на закрепване, а съединените детайли трябва да са с гарантирано стабилна връзка. Моментните лепила осигуряват висока скорост на работата и не се нуждаят от спомагателни укрепващи материали, което е важно предимство при спазване на условия за срочно завършване на монтажните работи и икономическа ефективност. Специално разработените формулировки на лепила с висока якост осигуряват много здрави съединения, включително и когато е налично условие с екстремна характеристика.

Монтажните лепила не изискват сложна екипировка за нанасяне. С тях се избягва пробиването на отвори, нарушаването целостта на основата и разпространението на прах, употребяват се лесно и са ефективни от икономическа гледна точка.

Методът за лепене осигурява предимство, като не променя външния вид на детайлите и осигурява удобство на работния процес, без да нарушава спокойствието на обитателите на сградите с неприятни шумове. Разнообразието от продукти за лепене осигурява широко приложение на метода в най-различни и по-специфични условия, каквито може да бъдат лепенето на огледала във влажни помещения или поставянето на стъклени и други чувствителни на механични въздействия декоративни елементи.

Монтажните и технически лепила ТЕРАФЛЕКС® са предложението на МАРИСАН за успешна реализация на много монтажни работи, предвидени за изпълнение чрез лепилен метод. Високото им качество ги прави подходящи за употреба от професионалисти, занаятчии и домашни майстори.

Лепилата на акрилна основа не съдържат разтворител и са най-масово използвани като идеален заместващ продукт навсякъде където не е допустимо или не е препоръчително използването на лепило, съдържащо разтворител. Такива случаи може да бъдат: монтажни операции в помещения с лоша вентилация или монтаж на материал с висока чувствителност към разтворител.

Монтажното акрилно строително лепило ТЕРАФЛЕКС® FIX-1 не съдържа разтворител и няма специфичен мирис. Развива отлична адхезия, като осигурява много здрава връзка към дървени, керамични, каменни и стъклени повърхности, ПВЦ, мазилки, полистирол и много други. Позволява залепване на разнообразни порести и синтетични компоненти и основи, без да е необходимо спомагащо механично стабилизиране на залепените детайли.

Може да се използва с еднакъв успех върху суха и влажна контактна повърхност в интериорни и екстериорни условия и има устойчивост на влажност след като втвърди. След като изсъхне, може да бъде боядисвано с вододисперсионни бои.

Отсъствието на неприятен мирис от изпаряващ се разтворител докато втвърдява е характеристика, която позволява безопасното му използване в помещения без проветряване или с лоша циркулация на въздуха.

Предоставя се в 300 ml пластмасов картридж за лесно полагане с апликиращ пистолет.

Деликатното и изключително отговорно залепване на огледала, заради чувствителното отражателно покритие, крехката стъклена структура и тяхното тегло, изисква използването на специално разработен за целта продукт. Той трябва да няма агресия към отразяващата амалгама, да притежава значителни адхезионни свойства и да е устойчив на стареене. Не са редки случаите, когато огледалото трябва да се монтира в помещения с висока влажност и често разливане на вода, което налага лепилото да отговаря на следните изисквания: издръжливост на влажност и вода с висока температура, издръжливост на агресивни химикали, съдържащи се в препарати за почистване и запазване на еластичните свойства при ниски и високи температури с кратък период на промяна.

Лепилата с експресно втвърдяване намират най-често приложение в монтажа и съединяването на елементи. Разработени на основата на разтворител, те достигат за момент проектираните в характеристиките им качества. Формулировката им е така разработена, че да достига висока якост само за няколко секунди.

ТЕРАФЛЕКС® EXPRESS е бързовтвърдяващо, базирано на разтворител лепило за професионална употреба и е подходящо за моментен монтаж, без нужда от механично подсигуряване на залепени плочи за облицоване от натурален дървен материал, пресовани дървесни частици, коркови или гипсокартонови плоскости и други. Може да се използва за лепене на подпрозоречни первази, рамки и каси на дървени врати, корнизи и орнаменти от дърво и ПВЦ, а освен това и за таванен и стенен монтаж на корнизи и орнаменти от гипс. Прилага се и за лепене на панели за декорация, дървени блокчета, ъглови профили за стълбища, стенни и подови плочки, детайли от метал, елементи на плавателни средства и още много приложения.

Продуктът се характеризира с висока първоначална якост и идеални адхезионни свойства към разнообразни материали с порьозна и непорьозна структура – дървени, бетонови, керамични, стъклени, ПВЦ елементи, мазилки и други. Устойчив е на интериорни и екстериорни условия и среда с висока влажност. Не е подходящ за лепене на материали със синтетичен произход, като полистирол и подобни.

След изсъхване е възможно боядисване на видимия лепилен слой. Лепилото притежава изключителна адхезия, което води до нисък разход и гарантирана икономия на инвестицията.

Предлага се в удобен за употреба с апликиращ пистолет картридж от 300 ml.

ТЕРАФЛЕКС® SILICONE MIRRORS е еднокомпонентно еластомерно лепило на силиконова основа, предназначено за монтаж на огледала върху разнообразни повърхнини, като субстрати с глазура, дървени основи с лаково покритие, плочки с гланцов повърхностен слой и други подобни.

Осигурява здраво, еластично и устойчиво на влажност свързване с превъзходна адхезия, както към огледалната повърхност, така и към разнообразни по вид контактни повърхнини (стъклени, керамични, алуминиеви и почистени метални основи, импрегнирани, лакирани и боядисани дървени плоскости, както и много бази с бояджийско покритие или произведени от пластмаса), като не позволява те да корозират.

ТЕРАФЛЕКС® SILICONE MIRRORS притежава силна устойчивост на влажни условия, течаща подгрята вода, прогресивно стареене и въздействието на реагенти с химически произход. Свойствата му остават постоянни при ниски и високи температури от -40°C до +180°C.

Втвърдяването на лепилото протича без да се свива, като оформя много гладък слой. Не е препоръчително за огледални епоксидни прахови покрития. Да не се използва върху основи от полиетилен, полипропилен и тефлон.

Доставя се в удобна за използване с апликиращ пистолет опаковка от 300 ml пластмасов картридж.

Високото качество на лепилата ТЕРАФЛЕКС® превръща монтажа на строителни материали и други елементи в лесно изпълнима задача с професионален ефект. Те достигат много бързо висока якост, устойчиви са на много агресивни въздействия, а отделните продукти с широка употреба спестяват влагането на средства в оборудване, допълнителни компоненти за крепеж и разход за труд, което им дава неоспоримо предимство пред метода за механично укрепване.

Допълнителна информация може да получите от нашите представители или партньори, или като посетите нашия сайт www.marisanbg.com

За повече информация и контакти: Марисан АД

Посещения: 271