Краста при декоративния заек

1
Добави коментар

Крастата е неприятна заразна кожна болест, която се среща при няколко вида животни и в частност при заека. Тя дори може да засегне и човека. Причинителят на тази коварна болест са няколко вида кърлежи. За съжаление дори и в изолирана среда, каквато е домът Ви, декоративният заек може да бъде заразен. Поради тази причина е добре да бъдете запознати както със симптомите и начините на лечение, така и с доколкото е възможна превенцията, която може да се приложи за намаляване от риска на инфестация на домашния любимец.

Зайците могат да страдат от три разновидности на крастата:

Ушна краста (Псоропсиоза)
Нотоедроза
Сърбежна или кожна краста (Акаросова краста)

Ушна краста при декоративния заек

Тази форма на крастата е доста често срещана при този малък питомец. Причинява се от кърлежи от вида Psoroptes communis. Както е видно от името, при ушната краста засегнатите участъци от тялото са основно ушите, но в редки случаи се засягат и други области. Паразитът поразява вътрешната повърхност на външното ухо (ушната мида), като в по-тежки случаи достига до слуховата мембрана. Там той изпуска отровен секрет, който дразни кожата на ушаткото. В следствие на това дразнение засегнатият участък се подува, образуват се балончета, които се пукат на по-късен етап и от тях изтича секрет, който засъхва и се образуват струпеи. Всичко изброено дотук причинява на декоративния заек много силен сърбеж, понякога придружен и с болка и висока температура. Възможно е когато зайчето се зарази с ушна краста, ушите му да натежат и да се провиснат. Във всички случаи обаче мини любимецът се чеша неистово и тръска главичка. Чесането може да доведе до раздиране на кожата и предразполагането и към други инфекции, каквато е например ушната гангрена при заека. Освен това болката и дискомфортът при мини заека могат да доведат до апатично поведение и отказ на храна, което от своя страна да причини и по-сериозни здравословни проблеми при малката животинка.

При опаразитяване на малко зайче с кърлежа, причинител на ушна краста, е възможно той да навлезе в средното ухо и да предизвика други проблеми, като например изкривяване на главата или гърчове. Ако заекът не се лекува навреме може да се стигне и до летален изход. Ако обаче хванете навреме проблема, ушаткото може да бъде напълно излекуван, без да има кавито и да е последствия.

Нотоедроза при декоративния заек

Тази разновидност на крастата се причинява от кърлежи от вида Notoedres cati. При опаразитяването на декоративния заек с посочените акари се засягат основно главата, носа, устните, челото и външната част на ушната мида. Паразитите си правят входове в кожата на заека и се настаняват във вътрешните слоеве на епидермата. При тези входове се наблюдава опадване на козината, пърхот и зачервена кожа, по която са се образували струпеи. След това кожата се удебелява, става суха и твърда на пипане. Както при първия вид краста, така и тук декоративният заек изпитва сърбеж и болка. В следствие на разчесване кожата на животинката е възможна и поява на вторична инфекция, която може да бъде дори и на гъбична основа. По-всяка вероятност при по-напреднал стадии на болестта, ушаткото губи апетит, което може да коства не само здравето му, но и живота му.

Сърбежна краста при декоративния заек

Този вид краста е може би най-коварната от всички изброени дотук. Тя може да засегне цялото тяло, но по-често се наблюдават проблеми участъци в областта на крачетата, коремчето, гърба и около ануса. Причинителят издълбава хралупа в кожата на заека и прекарва там целия си жизнен цикъл. След размножаването на акара, заекът изпитва много силен сърбеж, който го кара непрекъснато да разчесва своята кожа, което пък е предпоставка за появата на допълнителна инфекция. Кожата на декоративния заек е силно зачервена и е възможна поява на корички или ранички. При по-напреднал стадии от болестта заекът губи апетит, което отслабва в значителна степен имунната му система. Възможно е да се стигне до крайно изтощение на малкото организъмче, ако не бъде лекувано.

Как става заразяването?

Заразяването с краста или опаразитяването на декоративния заек с тези специфични кърлежи може да стане по безброй много начини. Тези паразити имат микроскопични размери и не могат да бъдат видяни с невъоръжено око. Сами можете да се досетите колко е лесно тяхното пренасяне. Най-честият начин за заразяване на питомеца е чрез пряк контак със заразено друго животно или дори човек. Поради тази причина, ако извеждате на редовни разходки мини заека, то е добре предварително да сте приложили препарат за борба с външни паразити, за да избегнете опасността от опаразитяване. Освен това извеждайте зайчето само на чисти места. Никога не пипайте улични котки и кучета, тъй като те са развъдници на всякакви паразити. Акарите, причиняващи краста, могат дори да полепнат по Вашите обувки и лесно да ги внесете в дома си. Учените твърдят, че птиците са също преносители на тези кърлежчета. Помислете за всички прелитащи покрай прозорците и терасите Ви гълъби, синигери, врабчета и други подобни. Добре е да спазвате отлична лична хигиена, също така и да дезинфекцирате редовно повърхностите, по които Вашият малък приятел се разхожда. Друг възможен начин на заразяване е и чрез поставянето на непречистен талаш или заразено сено.

Лечение на краста при декоративния заек

Когато имате дори и малко съмнение за появата на краста по Вашия пухкав питомец е добре да посетите незабавно ветеринар. Той ще направи обстоен преглед, възможно е дори да вземе проба от кожата на мъника за микроскопско изследване, което ще потвърди или отхвърли този кожен проблем. Ако диагнозата е потвърдена е добре да спазвате няколко мерки:

Болната животинка трябва да бъде изолирана, т.е. да не бъде в постоянен контакт с Вас, тъй като крастата може да бъде предадена и на Вашето тяло;
Помещението, в което се намира декоративният заек или което е обитавало до скоро, трябва да бъде дезинфектирано с подходящ препарат; Добре е стаята, в която се намира животинката да бъде с добра вентилация или често проветрявана;
Предлагайте на зайчето хубава и разнообразна храна;
Необходимо е да спазвате точно предписаното лечение от втеринарния лекар – лекарстата за всеки един вид краста са различни. Някои от тях трябва да бъдат инжектирани, други да бъдат разтворени във водата, а трети – да бъдат директно намазани върху кожата на заека. При всички случаи се налага повторен, а в накои случаи дори потретен курс на лечение, за да може паразитите да бъдат напълно унищожени. Ако обаче не виждате никакво подобрение в мини заека, то е добре да се консултирате с лекаря, тъй като е възможно да не е определил точно диагнозата.

Крастата е широко разпространена кожна заразна болест. Не си мислете, че като не извеждате декоративния заек на разходки навън, няма начин той да бъде заразен. Винаги имайте едно наум и не изключвайте възможността за опаразитяване. При наличие на вече изброените по-горе симптоми се обръщайте към ветеринар, защото колкото по-напреднало е състоянието на болестта, толкова по-трудно ще бъде възстановяването на ушаткото, като може да се стигне и до нежелан изход.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза: