Григор Димитров

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Биография:

Григор Димитров Димитров е български тенисист, роден на 16 май 1991 г. в Хасково в семейство на спортисти. Баща му Димитър Димитров е инструктор по тенис и направлява първите стъпки на сина си в този спорт, като води подготовката му от дете. Майка му Мария пък е учител по физическо възпитание и бивша волейболистка. Григор има връзка с руската тенисистка Мария Шарапова.

Първата си ракета получава, когато е само на 3 годинки като подарък от майка му. Само 24 месеца по-късно той стъпва за първи път на корта и така до ден-днешен. В юношеските си години живее в Париж и тренира в престижната тенис академия „Муратоглу“, където вече с професионалната му подготовка се заема бившият австралийски тенисист Питър Макнамара.

Професионална кариера:

През 2005 година, когато е едва на 14 години, печели европейската титла на сингъл в своята възрастова група. Също така става вицешампион на Стария континент, както и първенец на Балканите в отборните надпревари. С тези успехи Гришо си извоюва заслуженото челно място в годишната класация на Tennis Europe при 14-годишните.

Следващата година (2006) Григор Димитров прегръща титлата от известния международен турнир за юноши и девойки „Еди Хер Интернешънъл“ в категорията до 16 години, който се провежда във Флорида (САЩ). Отново там е коронован за шампион в турнира Orange Bowl, който се ползва със статут на неофициално световно първенство за младежи при 16-годишните. Българската федерация по тенис го обявява за най-проспериращ тенисист за 2006 г.

На Европейското първенство за юноши до 16-годишна възраст, проведено в Москва (Русия) през 2007 година, Гришо прави истински фурор, след като не само печели титлата, но го прави без да допусне загуба в нито един сет. Заедно с партньора си Васек Посписил от Канада пък достига до финалите на двойки в Откритите първенства на Канада и САЩ. Българският талант заключва годината с трофей от надпреварата за младежи „Еди Хер Интернешънъл“, но за разлика от предходната година, този път го печели на двойки при 18-годишните, като се състезава редом до Уладзимир Игнатик от Беларус.

През юли 2008-ма Григор Димитров прави сериозна заявка за знаменита кариера в тениса, след като става първенец при юношите в най-престижния турнир „Уимбълдън“. На финала българският талант надвива своя партньор при двойките от същата надпревара – финландеца Хенри Континен със 7:5, 6:3. Шампионската титла пък му гарантира уайлдкард за Уимбълдън през 2009-а, но вече при мъжете. Два месеца след този триумф, младата надежда на българския тенис печели юношеския турнир на US Open след победа над американеца Девин Бритън с 6:4, 6:3. На 8 септември Гришо става №1 в световната ранглиста за юноши.

След триумфа на Флашинг Медоус, Григор обявява, че прекратява участието си в турнирите за юноши и се насочва към мъжкия тенис. Само в рамките на следващите две седмици той печели два „Фючърс“ турнира на твърди кортове – в мадридските предградия Мостолес и Алкоркон. Това му спечели и уайлдкард за Мастърса в испанската столица, където обаче отпадна в квалификациите.

Григор Димитров регистрира уникално изкачване в световната ранглиста, след като само за четири месеца прогресира с 600 места и към 13 октомври заема 480-та позиция.

В началото на февруари 2010 г. Гришо смайва света на тениса, след като още в първия кръг на супертурнира на твърди кортове в Ротердам с награден фонд от 1 445 млн. евро нашето момче отстранява 23-ия във временната ранглиста Томаш Бердих (Чехия) с резултат 4:6, 6:3, 6:4. Този триумф му дава уникалната възможност да се изправи срещу световния №1 Рафаел Надал. Димитров отстъпва пред испанеца в изключително драматична среща (5:7, 6:3, 2:6). Именно от февруари Григор Димитров започва подготовка в академията „Муратоглу“ при бившия шведски тенисист Петер Лундгрен.

Година и половина по-късно обаче преминава под ръководството на австралиеца Питър Макнамара. По същото време той печели три турнирни надпревари, проведени в немските градове Трир и Дортмунд и в испанския Ирун. През август пък българският талант постига най-големия си успех при мъжете до този момент, след като вдига трофея от чалънджъра в Женева (Швейцария). На финала той отказва 118-ия в света Пабло Андухар (Испания) след 6:2, 4:6, 6:4. Непосредствено след този триумф, Гришо печели двата следващи чалънджъра в Банкок. Именно благодарение на тези успехи той „скача“ на 136-о място в мъжката ранглиста.

2011-та година започва за Гришо с бленувано и заслужено място в Топ 100 при най-добрите в тениса. През юни пък родната тенис звезда става първият българин, достигнал финал на двойки на турнир от ATP заедно с италианеца Андреас Сепи. Двамата обаче губят решаващия двубой в Ийстбърн от израелския тандем Анди Рам – Джонатан Ерлих с 3:6, 3:6. В края на 2011 г. се разделя с треньора си Питър Макнамара и започва да се готви при собственика на едноименната академия – Патрик Муратоглу.

На 4-и януари 2012 г. Григор Димитров записва феноменален успех на турнира Хопман Къп – неофициално световно първенство за смесени двойки в Пърт (Австралия), където заедно с Цвети Пиронкова, за която това е дебютно участие в надпреварата, записаха две победи – над Дания и САЩ, и една загуба – от бъдещия шампион Чехия, като отборът на България завърши на трето място в крайното класиране, превръщайки се в сензацията на турнира. В Пърт идва и първата победа на Гришо над тенисист от топ 10, макар и в неофициален мач. В мача на сингъл със САЩ Димитров буквално унижава с 6:2, 6:1 световния номер 8 тогава Марди Фиш.

През март 2012 г. Гришо записва и първата си победа над тенисист от топ 10 в официален мач. Това се случва на силния турнир в Маями, като пред българина глава прекланя Томаш Бердих (Чехия), който тогава е под номер 7 в света.

През 2012-а Григор записва победи в първия кръг на три от четирите турнира от Големия шлем, като не успява да постигне успех единствено на старта на US Open.

Годината продължава силно за Димитров, който не спира да чупи рекорди в родния тенис, след като се превръща в първия българин, достигал до полуфинал на турнир под егидата на ATP. Нещо повече, той прави това три пъти – първо на тревата на Куинс Клъб в Лондон, след това и на турнирите на клей в Бостад (Швеция) и в Гщаад (Швейцария).

Доброто представяне на Гришо му спечелва правото да дебютира на най-престижния спортен форум – Олимпийските игри в Лондон, превръщайки се в първия българин с подобно постижение, а по-късно и в първия роден тенисист с победа на Олимпиада. На добре познатите му кортове на „Уимбълдън“ Димитров се представя достойно, като в първия кръг надиграва поляка Лукаш Кубот (6:3, 7:6), а във втория отпада от Жил Симон (Франция) в два сета – 3:6, 3:6.

Може би едно от най-важните събития през 2012-а, а и въобще в кариерата на Григор Димитров бе това, че в края на ноември той реши да смени академията на Патрик Муратоглу в Париж със шведската „Good To Great“, управлявана от бившите професионални тенисисти Никлас Култи, Микаел Тилстрьом и Магнус Норман.

2013-а година започва чудесно за Гришо, който още на старта на сезона стига до първия си финал в ATP турнир – на надпреварата в Бризбейн (Австралия), където българинът отстъпва на защитаващия титлата си Анди Мъри.

Следва студен душ за българина след загуба още в първия кръг в Сидни след няколко дни – от италианеца Фабио Фонини (3:6, 1:6), а след това същото се случва и на Australian Open, където Димитров губи на старта от французина Жулиен Бенето (4:6, 2:6, 4:6) и напуска Червения континент с противоречиви чувства.

Григор Димитров възвръща самочувствието си с петия си полуфинал на ATP ниво – на силния турнир в Ротердам, като това е първото достигане на хасковлията до такава фаза на състезание от такава категория – „ATP 500“.

Следват няколко сблъсъка с най-добрите тенисисти в тура, започнали със световния номер 1 Новак Джокович на Мастърса в Индиън Уелс, загубен от българина с 6:7(4), 1:6 и ново поражение от Анди Мъри на турнира от същата категория в Маями (6:7(3), 3:6).

На Мастърса в Монте Карло Григор Димитров дебютира с чудесна победа над тогавашния номер 10 в света Янко Типсаревич (7:6, 6:1), добавяйки още един скалп в колекцията си от успехи над играчи от десетката.

На четвъртфиналите Гришо се изправя срещу Краля на Клея Рафаел Надал и е много близо до победа над осемкратния шампион, но малко не му достигна и той загуби в трисетов трилър – 2:6, 6:2, 4:6. За защитаващия титлата си испанец пък това бе 45-ти пореден успех на кортовете в Монако, като е едва седмият път, в който Рафа губи сет. В същото време Григор Димитров се превръща във втория най-млад тенисист, достигал до четвъртфиналите на турнир от сериите „Мастърс“ (след Сам Куери – на 20 години през 2008 г.).

След тези си успехи, на 22 април 2013 г. Гришо дебютира в топ 30 на световната ранглиста под номер 28.

Идва Мастърсът в Мадрид в началото на май, където Гришо хвърля бомбата, изпращайки вкъщи лидера в световната ранглиста Новак Джокович в трисетова гладиаторска битка (7:6(6), 6:7(8), 6:3), записвайки първата си победа над действащ номер 1.

Сърбинът обаче си връща на хасковлията на Ролан Гарос, където спира устрема на Димитров в третия кръг, надигравайки го в три сета – 2:6, 2:6, 3:6. Все пак за Григор остава утехата, че подобрява пореден рекорд в родния тенис, превръщайки се в първия българин с две поредни победи на турнир от Големия шлем.

На любимия си Уимбълдън Гришо тръгва с бърз успех (6:1, 6:4, 6:3), но след това е спрян от словенеца Грега Земля в изключително драматичен и оспорван 5-сетов мач, продължил два дни заради дъждовете над английската столица – 6:3, 6:7(4), 6:3, 4:6, 9:11.

През юли следва шести кариерен полуфинал в Бостад, като по този начин Димитров защитава постижението си от предишната година, а победата, с която стори това – над Хуан Монако (6:3, 6:2) е под номер 24 за него през сезона – точно колкото записа за цялата 2012 година.

През 2013-та Григор Димитров постига най-големите успехи в кариерата си до момента – играе финал в Бризбейн за първи път, като го губи трудно от Анди Мъри. Не по-малко важна за престижа и реномето му се оказва връзката му с Мария Шарапова, която цяло лято занимава световните (а и родните) медии.

Въпреки че след неуспешните представяния в турнирите от Големия шлем настъпва известен спад във формата на Гришо, той избухва на турнира от АТР сериите в Стокхолм, където побеждава световния номер 3 Давид Ферер и печели първата си титла от този ранг в кариерата. След този успех нашето момче се изкачва на 22-ро място в световната ранглиста, а годината завършва на 23-та позиция.

Началото на 2014 г. е феноменално за кариерата на Григор Димитров. На Australian Open той побеждава последователно Брадли Клан (6:7, 6:4, 6:4, 6:3), Йен Лу (6:3, 6:3, 7:6), Милош Раонич (6:3, 3:6, 6:4, 7:6) и Роберто Батистута Аугут (6:3, 3:6, 6:2, 6:4). След тези победи Гришо за първи път в историята се нарежда сред най-добрите осем тенисисти на турнир от Големия шлем. На четвъртфинала българинът се изправя срещу Рафаел Надал, но след страхотна игра губи с 1:3 сета (6:3, 6:7, 6:7, 2:6).