10 странни разкрасителни процедури от първата половина на миналия век

24
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Замисляли ли сте се кои жени са по-суетни – тези от началото на XX или тези от началото на XXI век? И ако лазерната епилация, криотерапията, кавитацията, ботоксът или силиконът насочат мислите ви в посока към съвременните центрове за красота, имате всички шансове да сгрешите и то много. Оказва се бабите ни, или поне бабите на хората, живеещи на запад, никак не са пестели време, средства и усилия, за да изглеждат по-добре и по-добре. Неоспорим факт е, че от научна гледна точка някои от процедурите и разкрасителните техники, на които са се подлагали, имат съмнителен ефект, но няма как да не адмирираме истинските мъки, които им се е налагало да понесат в името на добрия външен вид.

Сайтът Bored Panda подреди някои от най-ексцентричните методи за подобряване на начина, по който са изглеждали дамите отпреди стотина години. Според справката например преди да бъде открит слънцезащитния крем, плажуващите госпожи и госпожици са носели дълги одежди във вид на качулати пелерини с дупки за очите и устата, за да се предпазят от слънцето. По-скъпите модели от това „научно чудо“ са били дори и с вградени слънчеви очила. Ако ви звучи странно, имайте предвид, че това е само началото. Ето още 10 странни разкрасителни процедури от първата половина на миналия век.

1. През 40-те години, в мирните дни преди Втората световна война, жените са прекарвали часове край подобни машини, с едничка цел – да накъдрят косата си и да бъдат модерни.

2. Пластмасови кубчета, пълни с лед – маска, за обичащите да купонясват холивудски звезди през 40-те години на XX век.

3. Смукателна машина от 30-те години. С помощта на малки стъклени накрайници, гумен маркуч и вакумна помпа, тя гарантирала гладка кожа без петна.

4. Метод за „замразяване“ на луничките с въглероден диоксид. Очите са закрите със специална метална скоба, а диша се извършва през тръба, вкарана в устата.

5. Искате перфектен грим. През 30-те години са имали устройство, което помагало за изключителното прецизиране на процедурата.

6. Маска от 40-те години. Включвала се е към електрическата мрежа, а идеята била да се нагорещи лицето, за да се стимулира кръвообращението.

7. „Вълшебно боне“ за свеж розов тен, намаляващо атмосферното налягане около главата, пресъздавайки високопланински условия.

8. Искате обемна коса? Няколко гигантски сешоара едновременно са обслужват дамите в началото на миналия век за перфектрн резултат.

9. В луксозните салони за красота през 40-те години са разполагали със „столове за отслабване“, които масажирали клиентките с метални ролки, докато те чакали реда си за следващата процедура.

10. През 20-те години, докато вършели рутинните си задължения, жените са носели гумени „разкрасяващи маски“, за да се отърват от бръчките и дефектите по кожата си.

Коментари

коментар(а)

Подобни: козметика, красота