Къде и кога у нас може да видим редки породи котки – Edna.bg

0
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Сиамската котка е смятана за най-старата порода в света, като до 1879 година се пази ревностно само в границите на Сиам (Тайланд). Първата двойка чистокръвни сиамки, която напуска държавата, е изключителен подарък за президента на САЩ Ръдърфорд Хейс. Шест години по-късно същия дар получава и британската кралска фамилия

Снимка:
baec.eu

На 1 и 2 февруари в хотел „Кемпински – Хотел Зографски“ в София ще се проведе изложба на котки с доста редки представители на мъркащите четириноги.

За първи път у нас ще бъде показан японски бобтейл – живият първообраз на световноизвестния анимационен герой Hello Kitty. Смята се, че бобтейлът има добър дух и носи късмет. Затова късоопашатите котки са любими герои в поезията и изобразителното изкуство в Азия. Древната и рядка порода е сред над 100-те елитни котки от 42 разновидности, които ще вземат участие във форума в столицата ни. Също така за първи път българската публика ще може да види и „вечното бебе-котка“ Бамбино.

Най-характерната черта на японския бобтейл е малката, по-скоро заешка опашка, която има само два прешлена. Окраската на козината варира от едноцветна до такава на петна

Японският бобтейл е предпочитан домашен любимец заради веселия си нрав и развит интелект. Това са едни от най-податливите на дресировка котки

По традиция организаторите от Българска Асоциация Елитни Котки ще застанат и зад благотворителна кауза. Средствата, събрани от различни дейности в програмата, ще бъдат дарени за нуждите на деца със сърдечносъдови заболявания от детското отделение в Национална кардиологична болница.

Благодарение на изложбата посетителите ще разберат и какви са характеристиките на чистокръвните сиамски котки.

Представител от породата Бамбино – кръстоска между Сфинкс и Манчкин. От едната порода взема гладката кожа без козина, а от другата – късите крака

Още топ елитни котки ще пристигнат специално за събитието от Русия, Украйна, Франция, Италия, Германия, Испания, Швейцария, Финландия, Швеция, както и от цяла България.

Здравето на котките ще е основен фокус на изложбата, като в темата ще се включат специалисти от различни области на фелинологията (наука за котките), храненето, медицината, научните среди и развъдчиците.

* Деца до 7 години ще могат да посетят експозицията безплатно, за момичета и момчета до 14 години и пенсионери входът ще бъде 3 лв., а за възрастни – 5 лв. Билетите се предоставят на място.