5 красиви пещери в България

18
Добави коментар
sedrik
sedrik

В България има толкова красиви скални феномени. Нека обърнем поглед към красивите пещери у нас, които привличат туристите със своите забележителни форми, история, легенди и разбира се красота. Вижте част от красивите пещери в България.

 

 

 

Леденика

Тя се намира на 16 км от Враца, на територията на природния парк Врачански Балкан. Тя е с дължина 300 метра и по време на Османско робство овчарите са я използвали, за да съхраняват в нея своето мляко. Името й произлиза от ниските температури, с които е характерна тя и с образуването на красиви и разнообрази ледени форми през зимата. В пещерата има общо десет зали, всяка от която има своите специфични особености, като най-голямата се нарича концертна зала, заради характерната акустика в нея.

Снежанка

Тя се намира в близост до гр. Пещера и е с дължина 145 м. Характерно за нея е, че целогодишната температура в нея е 9 градуса. Траките са използвали пещерата като убежище от врагове. Пещерата се състои от няколко много красиви зали, в които може да се насладите на невероятни образувание: сталагмити, сталактити, сталактони, драперии, синтрови езерца.

Дяволското гърло

Тази пещера се намира близо до Триград и се е  формирала в последствие на пропадането на земните пластове. Името на пещерата идва от формата на изхода й, която наподобява дяволска глава. В основната й част се намира просторна зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров. Характерното за пещерата е, че в нея зимува най-голямата у нас и на Балканите колония на пещерен дългокрил прилеп.

Ягодинска пещера

Тази пещера също се намира в  Родопите, в близост до Триград. Нейната дължина е 10 км и е разположена на три етажа. Характерното за пещерата е, че в нея е открито древно жилище на майстори-грънчари.  В Ягодинската пещера могат да се видят множество красиви сталактити, сталагмити, сталактони, различно оцветени скални слоеве, както и пещерни перли. Любопитно е, че в пещерата са се състояли над  103 сватбени церемонии.

Ухловица

Тя също се намира в Родопите, в близост до гр. Смолян. Нейната дължина е 460 м и е предпочитана дестинация от хиляди туристи годишно. Едно от специфичните й качества е, че в нейния край може да се види т.нар.  леден Бял водопад, който е уникално красив природен феномен.