Таня Андреева: 400 болници са много за България

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

„400 болници за 7 милионна България са прекалено много”, заяви Министърът на здравеопазването Таня Андреева в сутрешния блок на БНТ. Тя допълни, че проблемът „честно трябва да бъде поставен пред хората и ако има друга болница на 10-20 километра, която да предоставя пълно лечение, тяхната болница ще трябва да бъде затворена”.

Здравният министър добави и че ще има национални комплекси за бърза помощ в страната или така наречениете “малки пироговчета”, където ще може да се оказва същата медицинска помощ, както и в големите градове. В момента тече процесът по изграждането им и до 2 години ще приключи, допълни министърът на здравеопазването.

Министърът е готова да отстрани директора на Фонда за лечение на деца Ива Станкова, ако се докаже, че тенденциозно са забавяни документи за лечението на невръстните пациенти. Проверката във фонда ще приключи на първи февруари.

Почти целият ресурс на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отива за медикаменти и медицински изделия. „Това не е нормално за развития свят, към който се стремим. Там само половината от средствата отиват за медикаменти”, обясни още Андреева. Трябва да има промяна в правилата, за да останат пари и за клинични пътеки, за болници и медици, допълни тя.

Отварянето на позитивния лекарствен списък само веднъж в годината няма да остави болни без лекарства, категорична беше Таня Андреева. „Те няма да чакат година, за да получат лекарства, дори и в момента за някои заболявания има по 2-3 медикамента”, коментира тя и допълни, че има случаи на вкарване на лекарства в списъка, без да бъдат изваждани други, дори и да има резистентност към тях от пациентите.