Лилави домати дават много сок и може би лекуват рак?

15
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

от GreenTech.bg на 28/01/2014

Учени са създали лилави домати, които са интересни не толкова заради цвета си, колкото заради факта, че дават много сок и могат да се окажат ефективно средство за лечение на ракови образувания. Днес лилавите домати са хит в световната мрежа.

Доматите са генетично модифицирани. Те са разработка на британски учени, но са отгледани в Канада, където ограниченията за ГМ продукти са по-свободни.

Реколтата е произведена в оранжерия в Онтарио и се очаква да осигури 2000 литра доматен сок за използване в научни изследвания. Това може да проправи пътя им към продажби и в магазините.

Първите 1200 литра скоро ще бъдат изпратени до Норуич, където учени от Центъра „Джон Инн“ ще работят върху получаването на разрешение за търговска продажба.

Лилавите доматите имат противовъзпалителен ефект и са показали, че забавят развитието на рак при мишки. Те имат и двойно по-дълъг срок на годност.

Цветът на доматите се дължи на високите нива на антоцианини – съединения, които обикновено се срещат при боровинки, къпини и други тъмно оцветени плодове.

Изследването, довело до създаването им, е финансирано от ЕС и чрез стратегическото финансиране за Центъра чрез Съвета за научни изследвания в биотехнологиите и биологичните науки.

Доматите и сокът им ще бъдат използвани за изследване на ефектите на високо-антоцианиновата диета върху рака, сърдечно-съдовите заболявания и други хронични заболявания.

 

Публикувано в Био