Борисов има пари за протестите срещу кабинета

16
Добави коментар
TORNADO1
TORNADO1

Янко Янков е роден на 17 септември 1955 г. в село Беброво, Еленско. Завършил е Техническия университет в Русе и международни икономически отношения в Икономическия университет във Варна. От 1995 г. до 1999 г. е кмет на Сливен от БСП. През 1999 г. отказва нов мандат в парламента и се връща в частния бизнес. Трети мандат народен представител от ДПС.  Председател е на комисията по отбрана в 42-ото Народно събрание.

– Г-н Янков, днес се появи интервю във в. „Галерия“, в което Йордан Бонев твърди, че Бойко Борисов е обещал на Бисер Миланов – Петното 500 000 лв. за радикализиране на протестите срещу правителството. Вашият коментар.

– Мисля, че след толкова време на протести, и за политически неангажираните хора е вече ясно, че само парите могат да обединят толкова различни хора да тръгнат срещу законно избраната власт. А кой може да ги финансира?! Хората, които имат пари и интереси за падането на кабинета. ГЕРБ имат пари и трайни интереси в тази насока. Така че, това което сте написали в сайта ми се струва логично. То върви и под сурдинка и между политици, и между хората, интересуващи се от ставащото в България. Твърденията на Йордан Бонев не ме изненадват, защото са налице условията за това. Общо взето и механизмите на действията на ГЕРБ са такива.

– Борисов е поискал от петното Николай Бареков да бъде смачкан и дискредитиран…

– …Аз между другото четох и коментира му в сайта ви. Най-подходящият отговор е това, което казва Бареков, че такива схеми трябва да бъдат криминализирани. Не бива някой в България да си мисли, че политиката е територия,  в която има абсолютна свобода и че Наказателният кодекс не важи за политиците. Ако някой си го мисли, то със сигурност значи е в пълна заблуда. У нас напоследък политиката е еманация на агресия, на злоба. Ако подобно действие бъде направено някъде другаде, то ще се квалифицира като престъпление.

– Защо срещу Бойко Борисов няма повдигнати обвинения, въпреки всекидневните информации за извършени от него престъпления като премиер? Кой пази лидера на ГЕРБ?

– Доколкото си спомням, за случая „Мишо Бирата главният прокурор Сотир Цацаров  каза, че е възможно да има обвинения. В случая прокуратурата работи сериозно, но всичко е въпрос на време. Такива досъдебни производства трябва да бъдат много сериозно подготвени. Според мен е въпрос на време от тези неща, за които медиите обвиняват бившия премиер, все нещо да излезе. Обществото обаче не знае, че Министерски съвет е колективен орган, а премиерът само го представлява. Решенията се вземат с консенсус, макар и под диктат и понякога е много трудно да се докажат такива неща. Ще ви дам само един пример за „Авиоотряд 28“. Парламентарната комисия установи множество нарушения, но те са минали през правителството и това на практика не е престъпление по българското законодателство..Макар, че очевадно си е престъпление. В тази посока трябва да се има предвидят законови промени.

В 40-ия парламент бях член на комисията по регионална политика заради факта, че бях бивш кмет на Община Сливен. Тогава разсъждавахме върху казуса как да бъде премахната регионалната престъпност.

Стигнахме до извода, че общинските съветници трябва да започнат да носят наказателна отговорност за действията си.

В момента много местни парламента вземат престъпни решения, но не могат да бъдат наказани, защото Общинският съвет е колективен орган. Там вървят процеси, които аса откровена търговия с влияния, има и много случаи на конфликт на интереси. На колективните органи трябва да може да се търси наказателна отговорност.

– БСП и ДПС има мнозинство в парламента и бихте могли да помислите за промени на НК в тази област.

– Да, прав сте. Вероятно ще се обсъдим подобни текстове.