Йосиф Сърчаджиев прекарва дните си на село

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Големият артист прекарва по-голяма част от дните си в ловешкото село Кирчево. Заселил се е там с жена си от три години. Защо е избрал за душевната си почивка именно това място и как един творец, свикнал с динамиката на столицата, живее в дълбоката провинция – разказа пред репортер на БТА Сърчаджиев.

„От много време усещах, че трябва да се махна от София – този прекрасен град, който за мен беше енергия. Тази енергия обаче стана лоша. За пръв път изчезнах от София, когато усетих, че съм на високо, но равно ниво в развитието си“, разказва актьорът.

В този момент отишъл да живее в Синеморец. „Една година не работих и след това започнах в Бургаския театър. Там бях шест години, с много добро усещане за театър“, пояснява Сърчаджиев. Но и там стигнал до това равно ниво, от което бягал. Затова отново се върнал в столицата – направил пиеса в Малък градски театър.

Тогава дошла и страшната болест, която той нарича „ударчето“. Окончателно разбрал, че не може да живее в този град. „Тази нервност там ми разгони фамилията“, обяснява Йосиф Сърчаджиев. Започнал да търси спокойно място, където може да ходи за риба. Случайно попаднал на една къща в село Кирчево. Била от тези, „направени по калъп, по безумен, скучен начин“.

„Не познавах никого в това село и нямах усещане, че ще общувам с хората наоколо. И всъщност не го правя. А и на тях не им е интересно с мен. Идеално, чудесно за мен“, допълва актьорът.

„За да живееш на село, трябва да влезеш в енергията му, защото животът там е по-различен от този в града. Ежедневно трябва да се справяш с трудности, свързани с водата, падащи керемиди, копаене на земята, носене на въглища, цепене на дърва. Аз обаче съм градско чедо и много от нещата не ги умея, така става трудна моята игра със селото“, смее се Сърчаджиев.

Допълва, че за него това е удоволствие, тъй като му помага за няколко дни да изчисти мръсотията от съзнанието си. Животът му на село обаче не пречи на артиста да продължи да работи, да усеща дъха на театъра. Освен, че често прескача до София, където има ангажименти, заедно с ловешките актьори подготвя пиесата „Опечалената фамилия“, на която е режисьор. Премиерата е на 21 февруари.

Попитан какво е за него щастието, отговаря, че го свързва с раждането на внучетата, с успешна постановка, с прекрасното време, с аромата и красотата на природата или с добрите пожелания на хората към него.

Сърчаджиев не се смята за богат човек. Не е богат и от към приятели, но богатството му идва от голямата му близост с жена му Райна и децата.