Как да поддържате паркета?

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Паркетът все по-често се налага като предпочитана подова настилка за дома главно заради естетичните й функции. Но как да поддържате паркета в добро състояние, така че да съхраните материала по-дълго време?

Независимо дали става въпрос за ламиниран или неламиниран паркет, и в двата случая трябва да знаете, че дървото не обича влагата и водата. Затова, когато почиствате подовата настилка, най-добре заменете обичайните парцали с дълги влакна с мека микрофибърна кърпа, която предварително сте навлажнили и на която капвате няколко капки от препарата.

Колкото по-често миете паркета с вода, толкова по-бързо се захабява той, като първия признак е загубата на блясъка му. В същото време не бива да оставяте подовата настилка да бъде покрита с прах, тъй като домашният прах действа като абразив за паркета.

Никога не ходете с обувките на токчета по паркета, защото така го увреждате. Драскотини се получават също при преместване на тежки мебели – за да избегнете проблема, предварително „обуйте“ краката на масата или столовете с бебешки чорапи. За другите мебели използвайте „крачета“ от коркови тапи.

За да бъде паркетът чист, някои домакини използват препарати от магазина. Други добавят по 1-2с.л. ябълков оцет за повече блясък. Трети капват по 3с.л. бебешки шампоан в кофа, пълна наполовина с вода. Положителен ефект върху паркета има и студеният черен чай.

30.01.2014/Христина Спасова