Безплатни източници за самостоятелно изучаване на немски език

1
Добави коментар
2bstonefree
2bstonefree

В 21 век владеенето само на един западен език често се оказва недостатъчно. Сред западните езици немският е сред най-предпочитаните от редица българи, най-вече заради по-големите образователни и кариерни възможности, които Германия предлага.

В тази статия са представени проверени методи и платформи, с помощта на които можете да подобрите нивото си на владеене на немски език.

Софтуерни продукти като Rosetta Stone, Релакса и TellMeMore са рекламирани като един добър старт при изучаването на немски език, но тяхната цена е доста висока и резултата от тези курсове по немски език е определено незадоволителен.Следните съвети и приложения, могат да Ви помогнат да подобрите своя немски език напълно безплатно: (Забележка: снимките съпътстващи отделните съвети са линкове към съответните сайтове)
Memrise

 

Аз уча усилено немски език от около 3 години, като независимо от многото часове, които прекарвах в писане и запомняне на думи, резултатите не бяха достатъчно добри. Тогава един колега, който също учеше немски с цел заминаване за Германия, ми обърна по-специално внимание на платформата Memrise. Бяха ми нужни само 2 седмици работа с Memrise, за да разбера че не съществува по-ефективен метод за запомняне на чужди думи.

С какво Memrise е по-различен от останалите начини за научаване на думи?

Платформата е изградена на базата на съвременните концепции за онлайн образование. Набляга се на методичното и постепенно запомняне на думите, като за потребитителя съществуват два режима на изучаване на думи: „посяване“(когато се избира асоциация за думата) и „поливане“(когато потребителя е изпитван по различни начини за това дали е запомнил думата).
Може да се използват курсове създадени от други потребители;
Богата база от  данни;
Възможност за създаване на собствен курс(Връзка към курса, който съм създал в Memrise. Полезността и коректността на думите са проверени от преподавателка по немски език.);
Възможност за добавяне на снимки и аудио към дефиницията на думата;
Удобен интерфейс;
Съвременен дизайн;
Перфектно мобилно приложение;
Набляга се на алтернативните асоциации, чрез които запомнянето на думите е доста по-лесно(както е показано на горната снимка);
Потребителя може да добави своя асоциация или да избере измежду тези, които вече са въведени;
Напълно безплатен;
Удобна и бърза регистрация през FaceBook

DuoLingo е един  страшно полезен инструмент, която осигурява на потребителите приятна интерактивна учебна среда. Инструмента дава ценни уроци относно спецификите на немската граматика, писането на думи и изговарянето на изречения. След всяко учебно ниво следва тест, който затвърждава изученото. Скоростта на усвояването на немския език, използвайки програмата DuoLingo е впечатляваща. Програмата е достъпна и като специално приложение за Android и iPhone смартфони. Регистрацията може да се осъществи през FaceBook, след което имате пълен достъп до функциите на програмата.

Verbix е сайт, който може да използвате за спрягане на глаголи.

Онлайн тестове
Flash карти

Преди да открия предимствата на Memrise, дълго време използвах флаш-картите, като средство за запомняне на думи. И двете представени по-долу приложения са удобни и полезни, като и двете могат да се използват и през мобилни комуникационни устойства(таблети, смартфони).

Cram
Quizlet
Списък от 100 широкоизползвани немски глаголи

Немския не е сред най-лесните езици за изучаване и затова е особено важно да свикнете с него. Редовното слушане на немско радио помага именно за тази цел. TuneIn е уеб сайт който доставя на потребителите богат избор от радио станции и предавания, като разглеждайки всички немски станции, може да изберете най-подходящата за Вас.

Относно гледане на немски телевизионни програми, сайта http://schoener-fernsehen.com/ предлага безплатен достъп до редица популярни в Германия канали.

Полезна програма, която е с доста ограничения за безплатния тип профили. Независимо от многото функции предлагани за изучаването на немски, множеството реклами оставят неприятно впечатление в потребителя.

DeutcheWelle
DeutcheWelle осигурява дневен новинарски блок като аудио запис, който е с по-бавна скорост и съответно е по-лесно разбираем. Този линк  води към основната страница на тази специална емисия новини. В сайта ще намерите и текстово копие на аудио записа на новинарските емисия, което значително повишава полезността на този ресурс.
7. EasyGerman

Проекта EasyGerman предлага един различен подход за лесно научаване на основни изрази на немски. В клиповете, които следват, субтитрите са както на немски, така и на английски, а техния непринуден стил печели симпатии.

Ето и връзки към плейлисти съставени от обучителни клипове за немски език:

Един задължителен инструмент при ученето на немски е онлайн немско-английски речник като приложението TU Chemnitz dictionar  е сред най-ефективните варианти. Когато търсите дума по Ваш избор, уеб сайта Ви показва всички близки думи имащи връзка с намерената дума. Можете също така да видите примерни употреби на думата в изречения и да научите повече за нейните синоними.

 

Google

Промяната на езика на интерфейса на персонализирания Google помага за запомняне на елементарни, но полезни думи като: запази, изпрати, сподели, харесай и т.н. Всеки един бутон който може да е на немски, е на немски. Резултатите от класирането също се променят, като Google посочва смесени резултати от английски и немски, дори в случаите когато търсената дума е на английски.

GoogleTranslate

Приложението за превод на Google става все по-добро, като то може да се използва както за превод на непознати думи, така и за намиране на синоними.

За моментален превод може да използвате GoogleChrome разширението InstantTranslate

Приложението дава опция за стартиране с клавиш или комбинация от клавиши. Потребителя просто маркира думата или изречението и стартира разширението. Ето и екран, демонстриращ работата на  InstantTranslate:

Сайта предлага разнообразни тестове по различни тематики, като една от темите е немския език. Линка води директно към теста по немски.

Популярния RSS четец може да се използва както за мобилни устройства, като смартфони и таблети, така и за компютри. Използвайки като ключова дума за търсене „nachrichten“, може да си създадете канал само с новини на немски език. Приложение дава възможност да преглеждате  лесно заглавията на отделните новини, заедно със  съпътстващите ги снимки. Използвайки Feedly ще може да придобиете необходимия опит в четенето и разбирането на писмения немски език.
TwitterFall

Това е платформа използвана за удобно следене на хаштагове в Twitter, но онлайн инструмента позволява на потребителя да зададе географски регион от който иска да вижда туитове. На базата на моя опит с TwitterFall, мога да твърдя, че е най-добре да се използва Берлин като местоположение.

Ask.fm

При смяна на езика на немски, секцията „популярни“ в Ask.fm ще бъде съставена изцяло от немски профили

Тази социална мрежа е доста популярна сред децата и тийнеджърите, затова и езика използван при отговорите и въпросите не е сложен. За целите на ученето на немски именно подобен стил е необходим. Можете да смените езика в настройките на немски и или да правите заявки за търсене със произволна немски дума или немски град. По този начин ще имате достъп до на пръв поглед лесни за разбиране въпроси и отговори, но което е най-важното е че използваните думи са сред често употребяваните. Така няма да губите излишно време в заучаване на думи, които рядко ще използвате на практика.

Google заявка „nützliche seiten“ + ключова дума
Ключовата дума трябва да бъде немския превод на поле от познанието, в което имате известен опит (напр. медицина, европейска интеграция, биология, археология, изкуство). Думата seiten може да бъде заменена с informationen. Резултатите на Google ще Ви покажат статии, които са във Вашата сфера на познанието. Тяхното четене и превеждане ще Ви бъде по-лесно от всички други текстове на немски език, защото сте запознати с материята. Използването само на думата Kunst в заявка за търсене ще върне сайтове с по-обща информация, както и комерсиални сайтове. Използвайки заявката „nützliche  seiten /informationen “ + Kunst се дават инструкции към Google да върне като резултат предимно статии по съответната тема. (N.B. nützlich – полезен) 16. Слушане на вече четени аудио книги на немски

Слушането на немски аудио книги може допълнително да спомогне за това да научите по-бързо и по-точно сложния немски език.Чрез следване на тази връзка, ще бъдете пренасочени към сайт специализиран в предлагането на безплатни аудио книги на немски. LibriVox е платформа за споделяне и сваляне на аудио книги на различни езици. Линка на горната снимка води към всички аудио книги на немски език в LibriVox. Интерфейса би могъл да бъде много по-удобен, но дори и така ще можете да намерите аудио книга, чието книжно издание Вие вече сте чели. Веднъж свалени, аудио файловете се стартират на Вашия компютър чрез програма от рода на VLC плейър, който позволява настройване на скоростта на възпроизвеждане. По-бавната скорост определено е препоръчителна за начинаещи и средно напреднали с немския език.

Разширение за GoogleChrome, което служи основно на блогърите за лесен достъп до енциклопедична информация. Може да се използва и като средство за бърз превод на непозната немска дума, както се вижда на горната снимка. При задържане на левия бутон на мишката над маркирана дума се появява нейното значение(в случая превод), но се наблюдават известни бъгове в тази функция на приложението. Основния начин за използване на Curiyo е копиране на думата и нейното поставяне в полето, което изскача при натискане бутона на разширението.

Търсене в YouTube със споменатата фраза, както и само german subtitles, ще покаже редица видео клипове, в които има вградени немски субтитри. Така може да се възприема немския както визулно, така и писмено.

20. Игри

Игрите могат да спомогнат да усвояването на немски език на едно доста по-различно ниво. BrokenSword е игра която може да бъде свалена на немски от тази връзка(има поддръжка за Windows7, независимо че това не е указано). Играта е от типа „adventure„(подобни игри са The curse of the monkey island, Diskword) и в нея главния герой преминава през различни заплетени ситуации, които изпитват в реална ситуация знанията на играещия по немски език. Пълни инструкции как да превъртите играта може да намерите тук.

21. Soundcloud

Клик върху снимката води до канала на DeutscheWelle в SoundCloud, в който има разнообразни аудио материали за изучаване на немски език.

Допълнителни източници
Финални думи

Независимо от големият брой възможности за самостоятелно учене на немския език, те по-скоро следва да бъдат допълнение към класическите методи за изучаване на чужди езици(всекидневно заучаване на нови думи, четене на глас, слушане на новини, частни уроци).