Свети Валентин в цифри

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

14-ти февруари е един от най-чаканите дни в годината. Всички знаем историята на католическия празник и начинът, по който се отбелязва. Но как изглежда Свети Валентин в цифри?

От всички възможни празници на Свети Валентин цветарските магазини отчитат най-големи продажби. Само този един ден в годината носи $14.7 млрд., което е малко повече от брутния вътрешен продукт на Исландия.

Всяка година 189 милиона цветя се продават в САЩ на 14-ти февруари, като приблизително 110 милиона от тях са червени. А откъде идват всички тези цветя? Около 60% от розите в Америка се отглеждат в Калифорния, но за Свети Валентин 90% от са внесени от Колумбия и Еквадор.

Хората, които купуват цветя на този ден са 73% мъже и 27% жени. От тези 27% цели 15% купуват цветята за…себе си. 

В края на 19-ти век е произведена първата кутия шоколадови бонбони, специално за 14-ти февруари, от Ричърд Кедбъри. Всяка година се продават над 35 милиона бонбони във формата на сърца.

Предложенията за брак на празника средно са 222,000, което е 10% от общия брой предложения за 1 година.

Интересен факт е, че 3% от хората с домашни любимци, които са приблизително 9 милиона, преподичтат да прекарат празника с домашното си животно и да му подарят на подарък. Причината е, че го приемат за много по-благодарни и лоялни от евентуален партньор.

В Банкок букет цветя на Свети Валентин струва около $487 долара, а само една роза е $45. В Хонконг цената е $205, в Сингапур $148, Лондон – $96. 

Приблизително 8 млрд. бонбонени сърца са произведени за деня на влюбените.

от

Стефани Калчева

04 февруари 2014, 18:54

Стефани Калчева е родена в гр. Стара Загора. Студентка е в Софийски университет “ Св. Климент Охридски“, специалност Преводач-редактор.

Обича хубавата и качествена храна. Страст са й хубавите книги („колкото повече, толкова повече“), да пътува, руския език, театъра, киното и всичко, което обогатява и вдъхновява.