Избор на спално бельо за дома

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Спалнята е място за почивка и релакс. Тук тялото трябва да се чувства спокойно и комфортно, а това до голяма степен зависи и от избора на спално бельо. От каква материя и в какви цветове да бъде спалното бельо – ето някои идеи.

При избора на спално бельо най-важна е материята. Памукът, коприната и ленът са най-често срещаните варианти, тъй като имат способността да абсорбират влагата, държат топло през зимата и хладно през лятото. Недостатъците им са, че и трите материи се мачкат много, което създава трудности при гладене, и съществува опасност от свиване при пране.

Вижте също: Домашен текстил за повече уют

Освен това ако изберете спално бельо от висококачествен памук, какъвто е египетският, трябва сериозно да се изръсите. Затова производителите предлагат по-достъпни като цени варианти от памук и полиестер. Така опасността от намачкване и свиване намалява, но с нея намаляват и качеството на самата материя.

За зимата добър вариант е спалното бельо от микрофибър. Причината е, че материята държи топло, мека е на допир и в същото време не се мачка. През лятото пък по-хладно държи коприната.

Вижте също: Дизайнерски идеи за спалня

Сатенът често е включван в предложенията за създаване на романтична атмосфера в спалнята, но по-добре го ползвайте само за „специални“ случаи, тъй като материята е хлъзгава и създава неудобства по време на сън.

Ако сте еко ориентирани, може да потърсите спално бельо от органичен памук – такъв, който при отглеждането не е бил пръскан с вредни за природата препарати.

Що се отнася до цветовете на спалното бельо, тук е въпрос на вкус и декор на спалнята. Червеното е страстно и енергизиращо, синьото пък действа успокояващо, а зеленото освежава. Пастелните тонове, принтовете и флоралните мотиви са идеални, ако искате да създадете по-ведра атмосфера.

Вижте също: Идеи за малката спалня

Спалното бельо трябва да се сменя минимум веднъж седмично, а в по-горещите дни може и по-често. Хубаво е да имате по 2 или 3 комплекта за всяка спалня или легло вкъщи, които се използват ежедневно. Ако сте привърженици на гладенето, съветваме ви да гладите чаршафите, докато са още леко влажни – така гънките се „предават“ по-лесно под натиска на ютията.

06.02.2014/ Христина Спасова