Тал Пелег: Гримът разказва истории

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Тал Пелег е 28-годишна израелска гримьорка с български корени, която създава изкуство върху клепачите. Вижте какво ни разказа Тал Пелег за себе си и грима, който създава.

Тал Пелег: Гримът разказва истории

Тал Пелег е израелска гримьорка, дизайнерка и илюстратор. На 28 години е. Живее в Тел Авив, но има български корени – баба й е българка. Учила е изкуство и грим повече от 8 години. 4 години е следвала графичен дизайн и визуални комуникации. В момента се занимава професионално с гримьорство. В свободното си време създава приказни визии върху собствените си клепачи и ги споделя във Фейсбук и в Инстаграм. 

Откъде идва страстта ти към изкуството?

Рисувам откакто се помня. Семейството и приятелите ми винаги са ме окуражавали да правя това, което обичам. Изкуството винаги ми е било на сърце. Учих изкуство в гимназията и после в университета, като част от образованието ми по визуални комуникации.

А откъде идва интересът ти към грима?

Започнах да си „играя“ с гримове още като дете. Обичах да гримирам малката си сестра и да й правя „фотосесии“.

Когато бях в гимназията, се записах на извънкласни занятия по актьорско майсторство. Тогава се погрижих за грима на всички актьори. Това беше първият ми сблъсък с професионалния грим. Обожавам грима, защото той трансформира, а за мен това е много интересно.

Гримът е като да рисуваш на платно или на лист хартия. Той е друга форма на изкуство. Обикновеният, ежедневен грим е хубав, но исках да прекрача границата изкуство/илюстрация и грим. Исках да използвам грима като нещо повече от инструмент, с който момичетата изглеждат красиви. Исках гримът да изразява чувства, да разказва истории. Понеже обичам изкуството и грима еднакво, ми беше трудно да избера път, по който да поема – дали да стана гримьор или дизайнер. В гримовете, които правя опитвам да комбинирам любовта ми към изкуството, дизайна и грима.

Кога реши да направиш блог и защо?

Преди около 3 години. В миналото просто правех определен грим и го изтривах. Един ден обаче се зачудих – защо да не ги споделям с останалите хора. Освен това много обичам да говоря за грим, продукти и всякакви такива. Мисля, че имам достатъчно знания, които да предам нататък. Мислех, че на хората ще им е интересно да четат за опита ми в сферата…и така си направих блог.

Как избираш какво да рисуваш?

Вярвам, че вдъхновението е навсякъде. Обикновено идеята просто се появява в главата ми. Могат да ме вдъхновят толкова много неща – приказки, книги, любими храни, красиви цветя. Дори неща, които са малко по-голямо предизвикателство – Ане Франк, деменцията на баба ми или симптомите на биполярно разстройство.

Какви продукти използваш?

Сенки за очи с високо съдържание на пигмент, прахообразни сенки, очна линия, течни сенки и други. В повечето случаи смесвам и се заигравам с консистенцията (например смесвам прахообразни сенки с вода или гел). Използвам четки за грим, но и такива за обикновени картини, които човек може да си купи от арт книжарниците. За детайлните илюстрации ми трябват възможно най-тънките четки, които козметичните компании просто не предлагат.

Кои са трите неща, които всяка жена трябва да има в несесера си с грим?

Зависи от жената, всичко е индивидуално. За мен са фон дьо тен с висок слънцезащитен фактор, добре покриващ, но естествен коректор, и червило. Някои жени нямат нужда от коректор, защото нямат тъмни кръгове под очите и вместо това предпочитат спирала, защото миглите им са тънки и т.н.

Грим, вдъхновен от Снежанка

За или против изкуствените мигли?

За. При гримовете, които правя използвам изкуствени мигли, защото при близък кадър на снимката естествените ми мигли не изглеждат много добре. Изкуствените мигли не трябва да изглеждат изкуствени. Има такива, които изглеждат много естествено и правят погледа по-жив и впечатляващ. Никога обаче не бих сложила изкуствени мигли в ежедневието си. Те са само за специални поводи.

Черна или цветна спирала?

Предпочитам черна спирала. Обичам и спирала в цвят слива за зелени/сини очи – прави ги още по-изразителни.

Каква е тайната на перфектния грим?

Преливане и съчетаване на цветовете. Това е разликата между добър и лош грим. Както и използването на продукти, които добре пасват на кожата ви.

Какъв съвет за красота и грим ще дадеш на читателките ни?

Пазете се от слънцето. Ако трябва да сте дълго време на слънце, използвайте крем/фон дьо тен с висок слънцезащитен фактор. Използвайте очила, когато сте навън – те ще пазят кожата около очите ви и ще предотвратят появата на бръчки, които се образуват при честото мигане (когато ви пече в очите например). Пийте много вода. Ако кожата ви е здрава, гримът ще стои много по-добре на нея, а самата кожа ще излъчва естествен блясък.

05.02.2014/ интервю на Радослава Михайлова