ЧИЙЗКЕЙК „АНГЕЛСКИ СЪЛЗИ“

13
Добави коментар
mm22
mm22

   Това е едно невероятно нежно, велурено на вкус и най-вече красиво сладко изкушение!!!

   Попаднах на рецептата при колежките рускини и ме заинтригува в описанието твърдението, че тази рецепта има и щипка магия, която аз не мога да обясня как се случва, но работи

   С две думи приготвяш си чийзкейк, който след като стане готов почва да плаче, поради което аз нарекох „ангелски сълзи“!

   Рецептата в оригинал е малко по-различна от това, което аз направих, но и при мен се получи. Измененията в моята рецепта бяха породени от липсата на точните продукти, но пак вкуса бе невероятен!

   Аз използвах за основата както и в оригинала :  1 ч.ч брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 2 с.л. кристална захар, 80-90 гр. меко краве масло и 1 по-мъничко по размер яйце.
   За плънката на чийзкейка (която именно промених) използвах : 250 гр. извара,  1/2 ч.ч. кристална захар, 1 пакет ванилена захар, 6 с.л. ситен грис, 200 гр. течна сладкарска сметана и 3 жълтъка.
   За сълзите ви е нужно : 3 белтъка и 3 с.л. пудра захар
 

   Изключително лесна за приготвяне рецепта, но после чакането кейка да заплаче си е чиста проба за търпимост, мъкар че можете да си го хапнете и усмихнат веднага след като стане готов. Сигурна съм обаче, че чакането си има своята роля за получаването на мекотата и въздушността на изделието и не само!

   И така в действие ….

    За основата на кейка първо разбийте яйцето със захарта и после го прибавете към пресятото с бакпулвера брашно и кравето масло и омесете гладко тесто. Направете топка, която покрийте с полиетиленов плик и сложете да отпочине за половин час в хладилника.

     

   През това време си направете плънката като сложите всичко – изварата, захарта, ванилията, течната сметана, гриса и жълтъците, в блендер и разбиете до хомогенна смес.

      След като тестото престои половин час в хладилника си застелете разкопчаваща се форма с хартия за печене. От топката тесто на леко набрашнен плот разточете направо с ръце кръг с големина почти колкото дъното на формата. Пренесете пак с ръце блата в самата форма и покрийте с него дъното и част от борда й.

   Тестото е много меко, но и достатъчно жилаво за да се пренесе лесно без да се скъса, а като оформяте борда трябва да издърпате тестото поне на два сантиметра височина под ръба на формата. Дори и да се скъса тук таме притиснете дупките да се затворят и всичко ще е ОК

     

     

      След като оформите блата от тесто веднага разпределете върху него плънката и печете в предварително загрята фурна, на средната скара, на 180� градуса точно за 30 минути до порозовяването на ръба на блата на кейка. Плънката може да ви се струва недоопечена, но не се заблуждавайте всичко ще си е наред след като опитате крайният резултат

  

   Докато кейка се пече трябва да разбиете белтъците на твърд сняг. Почнете първо на ниските обороти на миксера и постепенно ги увеличете до максимум и когато бетъка се оформи като хубава пяна прибавете постепенно на два три пъти и пудрата захар и доразбийте до твърди връхчета. За да ви се разбият хубаво белтъците купата ви трябва да е или порцеланова или пластмасова, в метална ще претърпите провал, а яйцата ви трябва да са със стайна температура. Ако не ви се разбие добре белтъка няма да заплаче кейка!

   След като извадите след тридесет минутното печене кейка от фурната изчакайте само мунутка да се охлади, не повече и веднага разпределете отгоре равномерно разбитите белтъци. Загладете ги с лъжица до ръба на формата, а с връхчетата на една вилица прорежете повърхността на кейка на спирала за да ви се разпределят после равномерно сълзите Не натискайте много на дълбоко с вилицата, необходимо е само около половин сантиметър да влезе в белтъка.

     

   Върнете кейка във фурната и доопечете до леко порозовяване на повърхността на белтъците. Ама наистина до леко!!!! За да не изпуснете момента залепете носле пред фурната и не отделяйте поглед от процеса

   Видно е от снимката как кейка се е надул и аха да излезе от формата, което радва окото, но после леко се смалява, което да не ви тревожи, това ще е нормално.

   Порозовяването на бетъка ще стане от 6 до десет минути максимум според силата на фурната ви. След това веднага изключете фурната, отворете за минута вратата и за да спрете процеса на печенето, а сле това я затворете и оставете кейка вътре да НОЩУВА!

   Да не се шегувам да нощува След около час, два той почва да плаче с красиви ангелски сълзи, блата му започва да омеква, а на сутринта ще имате едно прекрасно кулинарно бижу!!!

     

     

   На сутринта кейка се беше отделил сам от стените на формата, леко беше спаднал, но слоевете мя бяха стабилни и в същото време много въздушни, а сълзите …. просто няма да ви ги описвам трябва да ги видите сами !!!

   Кейкът лесно се пренася на поднос като подложите ръка под хартията за печене, повдигате целият кейк, а с другата ръка отстранявате хартията и го поставете в подноса.

   Остава само да ви почерпя с едно разкошно парче от него и да ви пожелая успех в направата му

Да ви е сладко!