Какво помага при косопад?

12
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

На ден един възрастен човек губи между 50 и 100 косъма от косата си, което е в рамките на нормалното. Косопадът и плешивостта са едни от най-често срещаните проблеми свързани със здравето на скалпа и косата. Има много медицински решения, които могат да помогнат до някаква степен при косопад. Успоредно с тях е добре да се доверите и на естествени продукти, които имат доказан ефект.

Масла за коса

Много полезни масла, които използваме в ежедневието, могат да помогнат при косопад. Изключително полезни са кокосовото масло, бадемовото масло, зехтин, рициново масло. Нанесете някои от тях върху скалпа с леки масажни движения. За да има по-голям ефект предварително леко затоплете маслото.

Кокосово мляко

Кокосовото мляко е естествен растителен екстракт и е сред най-богатите източници на елементи, които подхранват кожата на главата. Грижата с кокосово масло е добър начин да се предотврати плешивостта при силния пол.

За да си направите кокосово мляко, настържете вътрешността на пресен кокосов орех и изцедете сока му. Кокосовото мляко може да заместите и с кокосово масло, което да нанасяте с масажни движения върху скалпа.

Индийско цариградско грозде

В Индия се нарича амла и е естествено средство, което се използва за заздравяване и бърз растеж на косата. Богато е на витамин С, чийто дефицит може да доведе до загуба на коса. Направете каша от амла на прах с малко вода и пресен лимонов сок. Нанесете върху засегнатите участъци и дръжте маската около час. След това измийте косата си както обикновено.

Семена от сминдух

Семената на сминдуха са високоефективна грижа, която подпомага растежа на косата и възстановяването на космените фоликули. Те също съдържат протеини и никотинова киселина, които стимулират растежа на косата.

За да направите терапия против плешивост трябва да накиснете семена от сминдух във вода за една нощ. След като набъбнат, направете паста от тях и я нанесете върху засегнатите участъци. Оставете да действа около час и след това измийте косата си както обикновено.

Лук

Въпреки острата си миризма, лукът също е част от аюрвердическата медицина за лечение на плешивостта. Направете на сок една глава лук. Нанесете сока с леки масажни движения върху скалпа и оставете да действа 15 минути. След това измийте косата си с шампоан.