Христо Стоичков

12
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Биография и кариера:

Христо Стоичков Стоичков е български футболист и треньор, роден на 8 февруари 1966 г. в Пловдив. Първите си стъпки във футбола прави в школата на местния Марица. Едва на 15-годишна възраст дебютира в мъжкия отбор на Завод „Юрий Гагарин“, където вкарва 3 гола в 16 мача, а година по-късно преминава в Хеброс, където се разписва 14 пъти в 32 срещи. След силните си изяви за тима от град Харманли пловдивчанинът е привлечен в столичния гранд ЦСКА.

Въпреки че талантът му веднага блясва на „Българска армия“, първият сезон на Стоичков при „червените“ е белязан от огромен скандал. На финала за Купата през 1985 г. Камата е един от най-активните участници в побоя, разразил се между футболистите на ЦСКА и Левски. След мача дисциплинарната комисия го наказва да не играе доживот, но впоследствие наказанието е намалено само на една година. След завръщането си в игра Стоичков става водеща фигура на ЦСКА и печели 3 шампионски титли с „армейците“, а през 1990 г. тимът стига до полуфинал за КНК, загубен от испанския Барселона. Именно в тези мачове Камата хваща окото на испанския гранд, който след края на сезона го купува за сумата от 4,5 милиона долара. През същия сезон Стоичков печели „Златната обувка“, след като отбелязва 38 попадения в „А“ група.

След преминаването си в Барселона Стоичков бързо става любимец на феновете и една от звездите в т. нар. „Дрийм тийм“, в който личат още имената на Хосеп Гуардиола, Роналд Куман, Михаел Лаудруп и Чики Бегиристайн. Воден от клубната легенда Йохан Кройф, Барселона достига до финала на КНК през 1991 г., а на следващата година печели първата европейска титла в историята на тима, побеждавайки италианския Парма след продължения. Освен това в началото на 90-те години Барса е пълен хегемон в Примера дивисион, печелейки четири поредни титли.

През 1994 г. Стоичков изживява най-успешната си година в индивидуален план. Той е голямата звезда на „Златното поколение“ на българския национален отбор, което осъществява най-големия футболен успех в историята на страната, достигайки до полуфинал на Световното първенство, като по пътя си към Топ 4 „лъвовете“ побеждават Аржентина и действащия световен шампион Германия. Стоичков отбелязва 6 гола и заедно с руснака Олег Саленко става голмайстор на турнира. Няколко месеца по-късно Камата печели най-престижното индивидуално отличие – „Златната топка“, след като е поставен на първо място в анкетата на списание „Франс футбол“.

След като напуска Барселона през 1995 г., за да играе в Парма (23 мача, 5 гола), година по-късно Стоичков се завръща при „блаугранас“. Вторият му престой в Каталуня обаче далеч не е толкова щастлив, тъй като за две години Модерния ляв изиграва само 26 мача, в които се разписва 7 пъти. През 1998 г. се завръща в ЦСКА, но записва само 4 мача и 1 гол. Впоследствие Стоичков играе в ОАЕ, Япония и САЩ, след което прекратява кариерата си на футболист и се отдава на треньорството.

През сезон 2003/2004 тренира нападателите на Барселона, но престоят му на „Ноу Камп“ е кратък. След кошмарното представяне на България на Евро 2004 Камата е назначен за национален селекционер. Престоят му начело на „трикоьорите“ е белязан от незадоволителни резултати и редица скандали. Неразбирателството между Стоичков и основни играчи като Здравко Здравков, Илиян Стоянов и Стилиян Петров е причина тримата да напуснат националния отбор и да заявят, че повече няма да облекат националната фланелка, докато пловдивчанинът е начело на тима. Първият голям провал на националния тим под негово ръководство са неуспешните квалификации за Мондиал 2006, където България остава трета в групата след Хърватия и Швеция. Мачовете с „викингите“ са истински кошмар – отборът претърпява две загуби с по 0:3. При гостуването в Стокхолм Стоичков напомня за лютия си балкански нрав и е изгонен от скамейката, след като реагира бурно на съдийско решение и впоследствие е наказан да гледа от трибуните следващите четири мача на тима си.

Следват още едни неуспешни квалификации, този път за Евро 2008, където България отново е трета зад Холандия и само на точка зад втория в групата Румъния. В крайна сметка на 10 април 2007 г. Модерния ляв подава оставка като национален селекционер, но почти веднага след това е поканен от испанския Селта Виго. Стоичков приема, но се задържа начело на „небесносините“ едва половин година. През сезон 2006/2007 Селта изпада във втора дивизия, а в началото на следващата кампания тимът регистрира няколко колебливи резултата, които го изпращат в средата на таблицата. В резултат на това българинът е уволнен.

Следващата спирка в треньорската му кариера е южноафриканският Мамелъди Съндаунс, който Стоичков напуска само след 8 месеца, въпреки че е извел отбора до второ място в местното първенство. През 2011 година става съветник в руския Ростов, но отново напуска не след дълго, като причината е несъответствие между концепцията му за развитие на отбора и финансовите възможности на клуба.

В началото на 2012 г. Камата е представен като треньор на Литекс, където започва да налага млади футболисти от школата. Това обаче се отразява на крайното класиране на ловчанлии, които не участват в евротурнирите за пръв път от 2000 година.

В края на сезон 2012/2013 Литекс отново остава пети в класирането на „А“ група, но по това време текат оживени дискусии за евентуално сливане на отбора с ЦСКА. Такъв вариант е доста реален на определен етап. Дотолкова, че през юни 2013 г. Стоичков е представен като треньор на ЦСКА и дори води няколко тренировки на „армейците“. Сливането обаче така и не се състои и Камата, който административно все още се води треньор на Литекс, напуска и двата отбора. В момента Христо Стоичков изпълнява длъжността на почетен консул на България в Испания.

Новини за Христо Стоичков и всякаква спортна информация можете да намерите в Sporta.bg.