Бременност след 35 години – Рискове

2
Добави коментар
Virosss
Virosss

В последно време има тенденция жените да раждат след 35 годишна възраст. И това е нормално за днешното забързано общество, в което първо се гради кариера, а после се плануват децата. Но за съжаление, бременност след тази възраст е меко казано рискована. Това не означава, че ако вие сте на 37 години и сте бременна, ще имате проблем. Всичко е строго индивидуално и в зависимост от начина на живот и много други предпоставки, като тутюнопушене, употреба на алкохол и различни наследствени заболявания.

Има ли рискове при първа бременност след 35 годишна възраст?

Както при всяка първа бременност и тук има голям риск в първото тримесечие от спонтанен аборт. Друг риск се явява при жени с хипертония. Ако не се вземат мерки своевременно да се свали опасното кръвно налягане, възможно е да има усложнения, както за родилката или бременната жена, така и за плода. Според статистиката, има вероятност голяма част от бременните жени над 35 годишна да родят дете с малформации или сериозно генетично заболяване. Както и да родят преждевременно. Това е така, защото при повечето жени в тази възраст започват да се явяват хормонални проблеми, които влияят отрицателно върху бременността и последващото износване на плода.

Но въпреки всички тези показатели, науката е в своя разцвет и за жените над 35 годишна възраст, могат да се вземат своевременни мерки за предпазване от нежеланите последици от късната бременност.

Голяма част от акушер-гинеколозите споделят, че точно в тази възраст репродуктивността на жените е най-голяма. И при една евентуална бременност, жената може да развие двуплодна бременност, или с други думи да роди близнаци. Според лекарите това се дължи на хиперстимулация на яйчниковата дейност. Но при една бременност над 35 годишна възраст, жените трябва да са под лекарско наблюдение през целия период на износването на плода.

Има ли риск за жената при втора или трета бременност след 35 години?

Не трябва да се приема за шаблон предишната бременност. Всяка следваща е различна и уникална. Няма две еднакви бременности, дори и при една и съща жена. Ако при първата ви бременност сте имала проблеми и половината от времето сте лежала за задържане, това не означава, че и втората бременност ще е същата. Напротив, вече знаете как да се предпазите и по какъв начин да преодолеете нежеланите реакции на Вашето тяло.

Нашият съвет е, ако сте над 35 годишна възраст и искате да забременеете първо да си направите необходимите изследвания, за да сте сигурна, че нямате предразположеност към опасни генетични заболявания. Изследвайте своя резус фактор и този на съпруга си, защото е възможно да не сте със съвместими кръвни групи, а тогава може да има много неприятни последици за плода. Намалете или спрете напълно цигарите, не употребявайте алкохол. Ако вече сте бременна, следете своята бременност и се доверете изцяло на Вашия акушер-гинеколог, за да родите едно жизнерадостно и здраво дете.