Светлинна сигнализация на МПС за млади шофьори

40
Добави коментар
dzver
dzver

March 15, 2008

Светлинната, звукова и друга сигнализация се осъществява чрез мигачи, фарове и т.н. Теоретичното и практическото им предназначение се различава толкова драстично, едва ли младият шофьор има идея за действителното състояние на нещата.

1. Мигач.

Мигачът е набор от 1 или повече крушки с жълт или бял цвят, които понякога обозначават посоката на движение, а обикновено обозначават някоя от извършените напоследък от автомобила маневри. Употребява се рядко, обикновено с едновременно светене, т.нар. аварийна светлина и означава “ще спирам!”, но спирането не означава непременно пуснати аварийни. Лекотоварни автомобили и баничарки, дори нови, обикновено не разполагат с такива светлини.

2. Фарове.

Това са между 0 и 2 мощни прожектора с жълт до бял цвят в предната част на колата, използвани предимно за забелязване, че прашната тъмно сива движеща се купчина ламарини е автомобил. Наличието на фарове означава наличие на автомобил, но отсъствието им не означава нищо, включително в тъмната част от деня. Фаровете имат режим “дълги светлини”, който служи за заслепяване на насрещно движещите се тъпи копелета.

Според теоремата на Еленко (негова беше?), колкото по бели са фаровете в огледалото за обратно виждане, толкова по-бързо се приближава автомобила.

3. Стопове.

Това са между 0 и 5 червени и бели светлини в задната част на автомобила. За автомобили над 5 години бройката обикновено е между 0 и 1, а цветът често не е червен. Допълнителен означителен елемент е наличието на стъкло върху крушката, по което може да се различи спиращия автомобил от движещия се на зад. Отсъствието на стопове не означава, че автомобилът не спира или не се движи назад, за това е нужно да следите разстоянието до предната кола.

4. Габарити.

Това са 2 или по-малко слаби крушки отпред и 2 или по-малко от зад на автомобила, с които се обозначава наличието на кола и също така се имитира пускането на къси светлини зимно време. Отсъствието на габарити не означава отсъствие на автомобил в сивата купчина ламарини пред вас.

5. Светлината за движение на заден ход е изключително бяла, предимно 1 крушка, но често 0 или 2, важно е да ре различават от “Стопове”. Ако бялата лампичка е покрита с бяло стъкло, обектът ще се приближава към вас по-бързо от очакваното.

6. Буркани.

Бурканите със син цвят обикновено не светят. Те дават универсално предимство пред всички останали МПС, включително линейки и пожарни, както и право за неограничен безплатен престой на платен паркинг в синя зона, минаване на червено, движение в насрещното и забранени завои.

Сини и червени мигащи светлини означават движение на черно BMW на зелени светофари, понякога в насрещното, задължително с превишена скорост. Този тип буркани не минават никога на червено, защото за тях винаги свети зелено, по някакъв магически начин. Обикновено събират огромни тълпи почитатели покрай пешеходните пътеки. Срещат се най-често в центъра, а преминаването им се усеща 20-30 минути след събитието по необичайните задръствания.

Какъвто и да е цвят буркан в комбинация със сирена означава, че трябва да погледнете в огледалото и при необходимост да се качите на тротоара, за да освободите път. Някой шофьор на линейка закъснява за края на смяната.

ПТП с автомобили от горната категория при някое от безбройните им опасни маневри означава, че сте се опитали да извършите атентат спрямо превозването лице.

7. Фаровете за мъгла са изправни силни светлини, сочещи надолу за осветяване на дупки в тъмни и надупчени участъци от пътя, както и понякога допълнителни лампички отзад. При гъста мъгла не се ползват, тогава се ползват аварийните светлини.

8. Пропуски.

Достатъчно е на пропуска да пише МВР, примерно – “разрешава се на автомобил Лада СА1234АА да влиза във вътрешния двор на 99-то РПУ МВР София с цел доставка на хранителни стоки и автомобилът се ползва от привилегиите на “обикновен син буркан”, виж по-горе. Не подлежи на проверка от органите на КАТ, както и вина при ПТП.

9. Клаксон.

Употребата на клаксон е предупредителна и отмъстителна. Предупредителната се състои от къса поредица от сигнали, а отмъстителната – от продължително натискане, съпроводено от сваляне на стъкло и езика на Стоичков.

ПП.

Отговорът на шофьорския quiz е “синя, червена, зелена” – автомобилите минават по единствения възможен начин. Отговорът е познат от 8% от гласувалите. Отговор 1 (54%) е по правилник, но е неосъществим на конкретното кръстовище. 18% от гласувалите са приложили правилото на дясно стоящия, без да съобразят знака стоп и се надявам никога да не ги засека на това кръстовище С горните 54% ще се разберем някак.

Публикувано в: Гърнето с боба 6 коментара
RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари