НАСА откри предполагаеми следи от вода, течаща на днешен Марс

20
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Стрелките сочат към следите, които според учените може би са от течаща вода. Снимка: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Апарат на НАСА в орбита около Марс предостави най-силните до момента сведения, подкрепящи съществуването на течаща вода на планетата.

На снимките, получени от космическата сонда, се виждат наподобяващи пръсти следи, които сякаш се стичат по склонове на повърхността и се наблюдават при покачване на температурата. Заедно с това апаратурата е засякла и сезонни изменения в минерали на желязото по същите склонове. Според учените това подкрепя тезата, че вода с високо съдържание на соли и „антифриз“ от минерали на желязото – като железен сулфат – тече сезонно.

Хипотезата обяснява наличието на вода в течна форма с разтворените в нея соли, които значително понижават точката й на замръзване.

„Съществуването на вода – дори с висока концентрация на соли – където и да било на Марс ще бъде голямо откритие, което ще повлияе на разбирането ни за климатичните промени на Марс днес и би било индикация за потенциалното съществуване на хабитати за живот в близост до повърхността на съвременния Марс“, казва Ричард Зърек от НАСА.

В друго изследване, което ще бъде публикувано официално следващия месец, учени изследвали снимки на повърхността на Марс, за да открият закономерност в разпределението на потенциалните водни потоци. Резултатите им показват, че на много места, приличащи по своето разположение, температурни особености и топология на локациите с вече открити потенциални потоци, не се наблюдават специфичните следи.

Изследователите открили 200 места на повърхността на Червената планета, които би следвало да са идеални за потенциалната течаща вода. На само 13 от тях обаче се наблюдавали въпросните следи. Според учените това може да се дължи на фактори като наличие на вода или соли на съответната локация. (Източник: NASA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!