Направи си сам пудра за лице

2
Добави коментар
LoraValcheva
LoraValcheva

Не знам за вас, но аз винаги съм имала бурканче с хума вкъщи. Обикновено го използвам за маска за лице, но от известно време насам, хумата има съвсем ново приложение в козметиката ми. Независимо дали съм си сложила фон-дьо-тен, коректор, само хидратиращ крем или слънцезащитен продукт, кожата на лицето ми в Т-зоната има нужда от матиране. Точно тогава ми се притича на помощ напълно натуралната козметична хума.

На тези, които не ползват натурална козметика, би им се сторило налудничаво, но останалите, които се интересуват какво е съдържанието на натуралната им пудра за лице, със сигурност са срещали kaolin (хума), bentonite (хума), mica (слюда) като основна съставка. Обаче, за съжаление, при НЕнатуралната козметика следват и много други съставки след тези, голяма част от които са вредни.

Ако се питате защо бихте предпочели хума пред пудра за лице купена от магазина, ето и няколко плюса:

хумата е основна съставка в много натурални пудри на пазара, например в тази, тази,  тази (kaolin – вид хума) и много други.
ще слагате напълно натурален и безвреден продукт върху най-големият орган на вашето тяло – кожата.
знаете точно какво слагате на лицето си, и то не включва никакви вредни съставки с 10 вида кодови наименования, парфюми, парабени т.н.
цената е значително по-ниска, абсурдно е дори да правим сравнения.
имате възможност да добавите точно тези полезни съставки към пудрата, които са подходящи за вашият тип кожа (например натурални масла и течен витамин Е).
не запушва порите
абсорбира мазнината и токсините от кожата

Аз имам зелена и бяла хума. Зелената е по-силна, подходяща е за мазна кожа, абсорбира мазнината и успява леко да прикрие червенините по лицето заради зеления си цвят. Бялата хума е по-лека и по-нежна към кожата, подходяща е за суха кожа, макар че не виждам смисъл хора със суха кожа да използват пудра за лице. Зелената хума купих от тук. Ето и линк към други видове хума – тук. Принципно можете да си купите от всяка аптека, в някои магазини за козметика, в био магазини и дрогерии. Когато купувате хума, трябва изрично да попитате за точният цвят на хумата, защото понякога има значителна разлика в цветовете според това откъде е добита.

При честа употреба, препоръчвам да се насочите към по-лека хума –  бялата, защото зелената може да изсуши кожата ви. Аз съм с комбинирана кожа и я използвам само на Т-зоната, но не всеки ден.

Ако искате да оцветите пудрата в телесен цвят, можете да добавите натурална канела, която също се използва в козметиката, мирише приятно и ще обагри пудрата ви в по-подходящ нюанс. За мен не е от значение, защото по принцип setting powders или завършващите пудри (върху грим) са бели, леки и прахообразни и съм свикнала с тях.

KAK? В купичка изсипете част от хумата, добавете малко канела и разбъркайте с дървена пръчка (не използвайте метал). Когато получите нужният цвят, по ваша преценка можете да добавите натурално масло, но консистенцията се променя и лично аз пропускам тази стъпка. Получената смес можете да сложите в стара кутийка от прахообразна пудра, в шишенце от бебешка пудра като тези на Johnson’s, или в бурканче, а след това да използвате с четка за пудра/руж или тампонче.

Предупреждавам, че тази домашна пудра има много слаба покривност и ако ви трябва нещо повече от матиране и минимализиране на порите, не можете да разчитате на нея. Но определено регулира прекомерното омазняване, особено зелената!