Слънчеви колектори – Терма Експерт Плюс – Соларни панели – Системи за енергийна ефективност Пловдив – Terma Expert

9
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Слънчеви колектори – плоски и вакуумни соларни панели

Енергия от слънцето

Черпейки безплатно енергия от слънцето, ние не само спестяваме от разходи, но и допринасяме за намаляване на въглеродните емисии. Тук, в сайта на Терма Експерт, ще намерите качествени слънчеви термални панели, използвани за отопление и гореща вода.

Използването на слънцето за енергийни цели е познато от древността. То е най-големия напълно възобновяем ресурс за производство на ел. енергия, не само на Земята, но и на всички планети и спътници в слънчевата система. Благодарение на това, фотоволтаичните системи имат много висока степен на технологичност и са с много дълъг икономически живот. Те не бяха използвани масово в енергетиката през миналия век. Но в края му и в началото на 21-ви век, все по-широко навлизат в гражданските сфери. Това е свързано с два известни факта: Първо – дефицитността на конвенционалните енергогорива и второ, но не по-малко важно – напълно природосъобразното производство на електричество.

Слънчевите топлинни приложения съставляват най-широко използваната категория на слънчеви технологии. Тези технологии използват слънцето за затопляне на вода и отопление, вентилация, готвене, дестилиране и дезинфекция на вода и мн. други. Системите за отопление, охлаждане и проветряване на сгради са тясно свързани. Всички те целят постигане на температурен комфорт, добро качество на въздуха в сградите и рационални разходи за инсталиране, опериране и поддръжка. Конвенционалните такива системи са отговорни за 40 процента от енергията, използване в САЩ и Европейския съюз. Много слънчеви технологии за отопление, охлаждане и проветряване могат да се използват за намаляване на този разход на енергия.

Слънчева батерия

Слънчевата батерия, наричана също слънчева клетка, слънчев елемент, фотоклетка, фотоелемент, фотоелектричен преобразувател, е полупроводниково устройство, което преобразува светлинната енергия в електрическа. Тя изпълнява две функции:

 1. Генерация на токоносители (електрони и електронни дупки) в светлинно-абсорбиращ материал под влияние на падащата върху него светлина

 2. Разделяне на токоносителите (за предпочитане към проводящ контакт, който да проведе електрическите заряди). Това преобразуване се нарича фотоелектричен ефект. В английската литература слънчевата батерия се нарича photovoltaic cell. Понякога това се превежда с буквалното фотоволтаична клетка.

Слънчеви колектори

Слънчевите колектори за подгряване на вода се делят на две основни групи:

 1. Плоски слънчеви колектори (принцип на работа „Парников ефект“). От своя страна тази група колектори в зависимост от използваните материали за направата им се делят на подгрупи:
    а) плосък слънчев колектор с призматично стъкло и селективно покритие AL Ni AL
    б) плосък слънчев колектор с призматично стъкло и черен ламел

 2. Вакуум тръбни слънчеви колектори (принцип на работа „абсорбация във вакуум среда“ ). Съответно, тази група се дели на следните подгрупи:
    а) вакуум тръбен слънчев колектор с топлина тръба (Heat Pipe)
    б) вакуум тръбен слънчев колектор с директно загряване на течноста (топлоноситяля) вътре в самата тръба

 

Избери марка и модел слънчеви колектори