Съвети за избор на килим

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

12.02.2014 г.

Килимът помага не само да добавите текстура, цвят или шарка в едно помещение, но и да създадете уют и да обособите отделна зона. Ето няколко съвета, които е добре да следвате при избор на нов килим за дома.

Грешка, която не бива да допускате

Една често срещана грешка, която хората допускат, е килимът да е отделен от всичко останало, така че да наподобява остров. Подобен ефект се получава, когато между килима и мебелировката няма допирна точка, защото той е поставен в средата на стаята, докато мебелите са опрени до стените.

Най-малкото, което можете да направите, е да поставите масичката за кафе върху килима и да разположите дивана и креслата така, че предните им крака да са върху килима или поне по-близо до него.

А ако килимът е достатъчно голям, сложете всички мебели върху него, като задължително оставете достатъчно свободно пространство в средата.

Голям килим

Големият килим във всекидневни с отворен план създава задушевна атмосфера и усещането, че помещението е предназначено за почивка. В жилища с отворен план килимите са отличен начин да обособите различни зони, всяка със своя идентичност. Поставяйки един килим под трапезната маса и един в хола, ще отделите пространството за хранене от това за почивка, въпреки че двете ще са в непосредствена близост.

Не забравяйте, че ако решите да сложите килим под масата в столовата, той трябва да е достатъчно голям, така че когато дърпате столовете назад, за да седнете, краката им не бива да излизат извън килима.

Малко килимче

Няма нищо по-лошо от прекалено малкия килим, затова, ако се колебаете за размерите, по-добре заложете на по-голям модел. Винаги можете да сложите мебели върху големия килим, но няма как да накарате малкия да изглежда по-голям на фона на едрите мебели.

Стандартни размери

Стандартните размери за килими са 170 x 240 см и 200 x 300 см и са подходящи за двуместен или триместен диван с фотьойл или два по-малки дивана. Имайте предвид, че килимите изглеждат по-големи, когато са изложени в магазина, отколкото когато ги разпънете на пода. Затова е добре предварително да измерите пространството и големината на мебелите у дома и да си начертаете скица, която да носите със себе си. Така по-лесно ще си представите как ще стоят килимите с различна големина в помещението.

Кръгли килимчета

Килимчетата с кръгла форма са отлично решение за фоайета, където и без това има място най-много за конзолна масичка, и с тяхна помощ подът няма да изглежда гол. Освен това много лесно можете да създадете кът за четене в ъгъла на хола или спалнята с помощта на голямо кресло и стояща лампа, разположени върху кръгло килимче.

Трик с еднакви цветове

Килим и диван в един и същи цвят създават илюзията, че помещението е по-голямо, следователно подобна комбинация е доста подходяща за малки стаи.

Правилният избор на килим ще ви помогне да създадете завършен вид на помещенията, да  отделите зони или просто да създадете специфична атмосфера.