10 приложения на краставиците, които ще ви изненадат

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Краставиците са не само вкусен и полезен зеленчук.

Те са важни за костите, сухожилията, освобождаване от токсичните елементи в организма и са идеален продукт за отслабване. Редовната им консумация поддържа косата и ноктите ни здрави. 

Предлагаме ви 10 разнообразни приложения на зеленчука, които може би не знаете.

1. Хранителни стойности и ползи за здравето – краставиците съдържат повечето от витамините, от които се нуждаем ежедневно. Само от една краставица си набавяме В1, В2, В3, В5, В6, фолиева киселина, витамин С, калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк и калий.

2. Краставици за енергия – чувствате се уморени следобяд? Оставете настрана кофеиновите напитки. Краставиците са добър източник на В витамините и на въглехидрати, които ще ви осигурят дълготраен ефект, за разлика от содата или кафето.

3. За почистване на стъклени повърхности – омръзнало ви е огледалото в банята да се замъглява след душ? Опитайте да натриете с парче краставица стъклото – то веднага ще върне предишния си вид, а освен това в помещението ще се разнесе успокояващ, подобен на спа аромат.

4. Срещу вредители – охлюви и червеи съсипват растенията ви? Поставете няколко резенчета краставица в малък алуминиев съд и градината ви ще бъде спасена. Химикалите в краставицата реагират с алуминия и отделят аромат, който ние не усещаме, но затова пък подлудява вредителите и ги кара да избягат надалеч.

5. За по-гладка и млада кожа – търсите бърз и лесен начин да се отървете от досадния целулит? Пробвайте да натъркате с няколко парчета краставица проблемната част за 1-2 минути. Същата процедура помага и при бръчки.

6. За регулиране на апетита – искате да се преборите с необуздания глад късно вечер? Краставиците създават усещане за ситост и не са калорични.

7. Изключителни почистващи свойства –  не сте открили все още „зелен“ начин за почистване на кранове и мивки? С парче краставица натъркайте повърхността, която искате да почистите. Не само ще се махнат потъмнелите места и ще се върне първоначалния блясък, но и няма да навредите на ръцете си, докато чистите.

8. Лек за махмурлук –  как да избегнете махмурлука и главоболието? Изяжте няколко резенчета краставица преди лягане и ще се събудите освежени. Зеленчукът съдържа достатъчно захар, електролити и В витамини за снабдяване с основни хранителни вещества.

9. Вместо дъвка – тъкмо сте приключили обяд и се сещате, че нямате дъвка или ментови бонбони? Сложете резен краставица под езика си за 30 секунди, за да елиминирате лошия дъх и да убиете бактериите в устата, които го причиняват.

10. За почистване на обувки  – имате интервю за работа или просто среща, когато изведнъж осъзнаете, че не сте излъскали обувките си? Натриването с парче краставица ще направи обувките ви да блестят от чистота.