Рак на дебелото черво

1
Добави коментар
julia_b65
julia_b65

Рак на дебелото черво

Публикувано

от simonna

на
Неделя, 02 Февруари 2014

Практически в човешкия организъм може да се установи рак на всеки един орган. Установено е, че при двата пола преобладава рак на различни органи. Мъжете например по-често се разболяват от рак на стомаха и рак на дебелото черво. Жените страдат от рак на гърдата, а мъжете от рак на простатната жлеза. Дебелото черво е орган, който за съжаление често е засегнат от коварната болест. Обикновено туморите по храносмилателния тракт са обусловени от редица предходни заболявания.

Днес много хора страдат от болести по стомаха и дебелото черво като гастрит, язвена болест, колит и синдром на раздразненото дебело черво. Тези заболявания обикновено с годините се превръщат в хронични. Затова болният трябва да има добра здравна култура и грижа за собственото си здраве. Трябва да се извършват чести профилактични прегледи и консултации с лекар, защото отдавна е установено, че туморите са лечими, когато се открият навреме.

Днес много хора са подложени на стресови фактори. Нездравословното хранене също е разпространено широко. Съвременният градски човек, забързан в ежедневието си, редовно се храни на крак в заведения за бързо хранене. Затова е много важно хората, които имат някакви проблеми и оплаквания от стомах и дебело черво, да се хранят здравословно, да спазват диета и да се пазят от стресови ситуации. Лошата храна и нездравословното хранене могат да отключат възпалителни процеси в дебелото черво. Обикновено по стените на дебелото черво се образуват така наречените полипи. Когато са малки, под 2 милиметра, се счита, че те не са опасни. Когато полипът е над 5 милиметра, е добре да се отстрани оперативно, защото с времето може да провокира туморен процес, който да увреди клетъчната тъкан. Доброто храносмилане осигурява и добра функционалност на дебелото черво. Когато има застой в работата на дебелото черво или така наречения запек може да се стигне до възпалителен процес. Понякога възпалението протича без определени симптоми, затова се счита че мъжете над 40 години е добре да си правят профилактични прегледи на всеки 3-5 години. Те са засегнати по-често от рак на дебелото черво и попадат в така наречената рискова група.

При рак на орган от храносмилателната система има значение и генетичната обремененост и предразположеност – http://www.mikoterapia.bg Затова е много важна профилактиката и навременните прегледи. Всеки тумор в началната си фаза е доброкачествен. Ако се открие навреме, той се отстранява по оперативен път и болният може да оздравее. Злокачествените тумори обикновено предизвикват разсейки и метастази. Тогава дори и да се изрежат по хирургичен път, увреждането на съседните органи и на целия организъм вече е настъпило. За лечение на рак на дебелото черво се прилагат различни лекарства, както и лъчева и химиотерапия.