Как да се справите с домашния прах?

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Домашният прах е враг на много домакини. Понякога дори редовното почистване на дома не е достатъчно, за да се справят с неговото присъствие. Предлагаме ви някои съвети, с които да ограничите появата на домашен прах вкъщи.

Почиствайте с леко навлажнена кърпа – по този начин прахът полепва по материята и няма опасност да се разнесе из въздуха. Домакинските мокри кърпички също вършат работа.

Винаги отваряйте прозорците, докато почиствате, но не правете течение. Важно е в стаята да влезе е свеж въздух, който да измести домашния прах. При поява на въздушно течение съществува опасност домашният прах да се разнесе из останалите помещения.

Когато чистите, не забравяйте да изтупате декоративните възглавници, шалтета, кувертюри, тъй като домашният текстил събира най-много домашен прах. Редовната смяна на спалното бельо също помага за справянето с проблема.

Почиствайте торбичката на прахосмукачката на всеки 3 ползвания. Така предотвратявате разпространяването на домашен прах по въздуха при следващо използване на уреда.

Повечето домакини се заблуждават, че ламинираният паркет привлича повече домашен прах в сравнение с мокета или килима. Истината е, че независимо каква е подовата настилка, прахът се трупа. Разликата е, че при паркета почистването става по-бързо и лесно, тъй като замърсените места са видими, докато при мокета домашният прах се просмуква в материята и изисква по-специални грижи.

Дръжте плюшените играчки на детето в специален кош или кутия, тъй като материята им привлича домашния прах.

Поддържането на по-висока влажност в стаята означава и по-малко статично електричество, което пък е предпоставка за намаляване на количеството домашен прах по мебелите и уредите.

Помнете, че количеството домашен прах зависи и от местоположението на вашето жилище. Ако сте на оживена улица в голям град, присъствието на домашния прах вкъщи е неизбежно.

19.02.2014/ Христина Спасова