Популяризиране на психотерапията в България

14
Добави коментар
press
press

Емоционални разстройства 

Психологическите проблеми в резултат от чертите на характера, биохимичния дисбаланс, стресови или тревожни събития и обстоятелства могат да окажат силен ефект върху физическото състояние и качество на живот на даден човек. Съчувствието и подкрепата на близки хора, както и с домашни средства за лечение, често облекчават проблема, но не се неотрализира източника, а това е ролята на психолога и психотерапевта, да открие и отстрани причината за проявленията. 

Постоянното напрежение, при живот с потиснати емоции като тъга, гняв, страх или състояние на тревожност оказват и физическо въздействие върху организма, защото психиката и тялото са една система взаимно влияеща се. По тази причина се променят нивата на хормоните и химичните вещества, които предават съобщения между нервите (невромедиаторите). Физически човек, тези промени ги усеща като отпуснатост и умора или са подтиснати естествените съпротивителни сили на организма, а по този начин се увеличава податливостта му както на болести, така и към психични проблеми. 
Индивидуалната емоционална реакция на житейските проблеми се формира в зависимостта от личностните характеристики, опита и обстоятелствата. Например нещо лесно преодолимо за едни, може да се окаже провокатор за заболяване у други. 
И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО, човек е в състояние да се научи как да се справя по-добре с емоционалните си трудности.

Като профилактика: 
Обичайните реакции на човека в тежки моменти остават непроменени. Някои хора дават израз на емоции, потискани от дълго време, които пречат на нормалното съществуване, душевен комфорт, доброто самочувствие и взаимоотношенията с околните. Въпреки това те могат да се научат да реагират различно на обстоятелствата. Или, ако не дават израз на чувствата си, е възможно да станат по-открити. 

Стъпка 1 – Стремете се към самопознание, приемайте своите силни и слаби страни и разпознавайте и следвайте приоритетните цели в живота си. 
Стъпка 2 – Ако вземането на решения ви притеснява, старайте се за изясните алтернативите и целите си. Не се страхувайте да приемете, че сте загубили в резултат на неправилен избор. Няма лоши грешки, само такива които ви помагат да се развиете и закаляват вашия характер, така че да можете да се извисите до нови висини. НЯМА ГРЕШКИ ИМА УРОЦИ.
Стъпка 3 – Запомнете и приемете идеята, че не може изцяло да контролирате живота си, а и това е наложително. 
Стъпка 4 – Изразявайте се. Емоционалните трудности понякога са резултат от проблеми във взаимоотношенията. Опитайте техниките, споделени по-долу, за да подобрите уменията си за общуване. 

ТЕХНИКА І. 
Разрешавайте проблемите.
Ако неразбирателството с друг човек ви причинява тревога или мъка, опитайте следното:
– Организирайте среща, при която и двете страни се редуват, без да се прекъсва, за да изяснят как се чувстват.
– Изложете своята гледна точка в първо лица. Например: “Чувствам се оскърбен(а) когато правиш това“, вместо “ Ти ме наскърбяваш, като правиш това”. По този начин вие поемате отговорността за своята реакция към действията на друг човек. Тогава той, ако има възможност или желание, би могъл да поеме отговорността за поведението си и ада го промени в бъдеще. Ако този начин е необичаен като действие, ще отнеме време и търпение, но ще даде резултат. Важно е също, тонът с който се подхожда да е спокоен и балансиран, да предразполага към разговор, а не към критика. 

Внимателно слушайте 
Необходимо е да вникнете в емоциите на другия човек, (процеса е взаимен), за да осъзнаете и собствените си чувства, затова се научите да се вслушвате внимателно и в себе си. 
Като разисквате даден проблем
– за момент оставете настрана собствените си чувства.
– опитайте се да определете емоциите на събеседника като използвате чутото, видяното и интуицията си.
– кажете му какви са неговите емоции. Това обикновено оказва силно въздействие, за да се получи взаимно разбиране. Най-малкото човекът ще разбере, че се опитвате да видите нещата и от неговата гледна точка. Не съществува човек, който не желае да бъде разбран!

ЛЕЧЕБЕН ЕФЕКТ.

Мисловни игри.
Все повече научни факти доказват, че оптимизмът предпазва от определени емоционални и физически страдания. Ако сте склонни да виждате само най-лошите страни на живота, положете усилия да погледнете на нещата по-уравновесено. Например., ако една връзка се провали, въпреки несъмнената загуба, опитайте се да погледнете проблема от друг ъгъл и потенциални ползи: предоставя ви се възможност за промяна, или да се отдадете на занимания, които партньорът ви не е споделял. Дои и да не сте способни да погледнете на нещата в положителна светлина, ще оцените ситуацията като по-приемлива, ако вместо да потъвате в униние, продължите напред с Убеждението, че нищо в живота не остава непроменено и вечно. 

Общуване. 
Една от основните причини за възникване на емоционални проблеми е трудността или невъзможността да изразяваме чувствата си ясно, особено в тежки ситуации. Вместо да обясним как и защо се чувстваме, както и да изслушаме събеседника си, ние крещим, спорим, обвиняваме или се затваряме в себе си. 
Опитайте се ясно да изразявате емоционалните си реакции. Колкото по-неудобно или неловко се чувствате, толкова по-важна е добрата комуникация. В много случаи е по-добре да се занимавате с чувствата, които ви тревожат, по-рано отколкото по-късно. 
– не отлагайте, докато гневът и възмущението нараснат и двете страни вече са изградили твърди становища по проблемите си.
– преди да обсъдите някой проблем, направете списък с въпросите, които искате да повдигнете, за да не се отклоните и да забравите някои от тях. 
– кажете ясно, но без агресия на събеседника си какво искате и го изслушайте, когато той (тя) на свой ред направи същото.
– Внимавайте да не попаднете в капана на неуместното споделяне на чувства. 
– Грижливо подбирайте на кого да се доверите както и времето и мястото за такива споделяния. 

Опознайте собствената си личност: 
Ако добре познавате собствените си реакции и поведение, по-лесно ще преодолявате емоционалните си трудности. Някои хора намират за полезно воденето на дневник, за да изливат в него чувствата си. Опитвайте се всекидневно да отбелязвате как се чувствате, кои събития и обстоятелства са ви повлияли, как сте се справили с негативните емоции. Така постепенно ще откриете закономерности в чувствата и поведението си и едва тогава ще успеете съзнателно да промените своите обичайно негативни реакции. Например, ако винаги отговаряте на обиди и критика, като се разстройвате и обвинявате себе си, може да ви е от полза да се концентрирате върху други възможни обяснения за поведението на съответния човек. По този начин ще избягвате поемането на отговорност за поведението на другите. 

Ако не успявате да се справите сами, потърсете специалист – психолог или психотерапевт.

очаквайте следващия материал за Тревожните разстройства

Архив общество: