Залез на нос Кротирия | Pavel Pronin Photography. Снимки от България

11
Добави коментар

Залез на нос Акротирия

Този ден направих едни от най-добрите (ако не най-добрите) ми снимки. Вече съм снимал залез на този нос през март, ама тогава нямах градиентни филтри, а това дори не се брои. И макар че тогава, през март, бях доволен от HDRите които навправих от снимките, сега вече изобщо не ги харесвам. При мен постояно е така, сигурно след месец-два и тези снимки вече няма да ги харесвам…
Много рано дойдох на този нос и имах доста време да намеря добри композиции и да чакам залеза. През деня има 20-30 минути когато снимките стават най-интересни. Това са 10-15 минути преди изгрев и 10-15 минути след залез. И тъй като съм доста мързелив и не мога да се събудя към 5 да снимам изгрев, поне успях да поснимам залез. През тези 10-15 минути има най-интересна светлина, линията на хоризонта става лилаво-червена и фотографии стават много добри.
Тъй като прекарах 2 часа на този нос реших да подредя снимки започвайки от 7:50 (afternoon – evening) до 9:10 (dusk)

Afternoon
7:50 – 8:00
Sunset
8:40 – 8:50

минути след залез, цветове още не са много наситени, трябва да чакам още 5-6 мин

Twilight
8:55 – 9:05

И най-доброто време на деня; места които биха изглеждали скучно по друго време сега излизат много по-различно.

тази снимка дори съм я качил в по-голям размер : http://photo.raskoll.com/gallery2/seascape/6.jpg

Водорасли по залез

в по-голям размер : http://photo.raskoll.com/gallery2/seascape/4.jpg

Dusk
9:10

И последната светлина, след 10 минути вече ще е тъмно и автофокус няма да работи. Побързах да се кача на нос да направя последна снимка на Равда. Като казвам последна имам пред вид 7-8, все пак първо правя пробни на ф2.8, за да видя дали има смисъл да снимам на ф16 и да чакам по 40-50 сек за всяка снимка. Също така винаги имам проблем с линията на хоризонта която постоянно става крива…..и понякога това не е забележимо на фотоапарата, ама на голям монитор е много дразнещо. Затова и не съм качил няколко добри снимки, не успях да оправя хоризонта.

в по-голям размер : http://photo.raskoll.com/gallery2/seascape/5.jpg

на следващия ден снимах залез близо до Поморие, ще кача тези снимки утре или други ден.